Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Zoonózy 1. diel

Zoonózy 1. diel

Ochorenia, ktoré môžeme dostať od svojho domáceho miláčika.

Zoonózy sú infekčné ochorenia, pri ktorých je možný ich prirodzený prenos zo zvieraťa na človeka.

Existuje viac ako 200 potenciálnych zoonóz psa a mačky a ich pôvodcami môžu byť prióny, vírusy, baktérie, parazity alebo huby.

Prenosom takéhoto ochorenia zo zvieraťa na človeka sa spravidla infekčný proces končí, interhumánny prenos je veľmi vzácny, klinicky závažný je len prenos z matky na plod (transplacentárny).

Z významných zoonóz treba spomenúť besnotu, toxoplazmózu, dermatofytózu, helmintózy (črevné parazity), boreliózu, leptospirózu, chlamydiózu, kliešťovú encefalitídu, chorobu z mačacieho škrabnutia, dirofilariózu a bakeriálne infekcie tráviaceho taktu.

BESNOTA – najnebezpečnejšie vírusové ochorenie (Rhabdoviridae), prejavujúce sa bolesťami hlavy, úzkosťou, halucináciami, strachom z vody, agresivitou, slintaním a končiace úhynom. Slovensko je od roku 2009 prosté od tohto ochorenia, oblasti pohraničia s Poľskom a Ukrajinou sú však stále rizikové (prienik divej zvery). Očkovanie zvieraťa proti besnote je zo zákona povinné.

TOXOPLAZMÓZA – parazitárne ochorenie (Toxoplasma gondii), definitívnym hostiteľomsú mačkovité šelmy, medzihostitelmi sú iné stavovce vrátane človeka. Nákaza mačky je zvyčajne príjmom surového prípadne zle tepelne upraveného mäsa. Kliniky sa ochorenie prejavuje horúčkou, únavou, bolesťou hlavy, hrdla, svalov, kĺbov, zväčšením lymfatických uzlín, zápalom pľúc, zvracaním, hnačkami, pripadne kožnými zmenami. Infikované mačky vylučujú vajíčka parazita trusom, preto treba poriadne umývať ovocie a zeleninu zo záhrady pred konzumáciou. Často je možné sa nakaziť aj manipuláciou so surovým mäsom.

DERMATOFYTÓZA – plesňové ochorenie kože, chlpov, pazúrov, tieto plesne sa často vyskytujú v srsti domácich zvierat a ochorenie sa prejavuje u mladých alebo oslabených jedincov, spôsobuje vypadávanie srsti, lysiny, svrbivé 2-3cm veľké okrúhle ložiská zapálenej, šupinatej kože na hlave, krku a končatinách. Ako prevenciu odporúčame klásť dôraz na hygienu a dezinfekciu po kontakte s chorým zvieraťom.

HELMINTÓZY – ochorenia spôsobené parazitmi tráviaceho traktu (Echinococcus, Toxocara, Trichinella, Taenia, Anisakis, ...) ale aj iných vnútorných orgánov. Spôsobujú začervenie a nakazenie sa je možné zlou hygienou rúk, potravín, poprípade veľmi blízkym kontaktom s domácim miláčikom. Príznakmi sú bolesť brucha, kŕče, chudnutie, hnačka alebo zápcha, anémia. Je dôležité klásť dôraz na pravidelné odčervovanie štvornohého člena rodiny každé tri mesiace. Niektoré krajiny uvádzajú povinnosť odčervenia zvieraťa pred vycestovaním na ich územie, hlavne kvôli nákaze pásomnicami).

CHLAMYDIÓZA – bakteriálne ochorenie (Chlamydophila spp.), často mačacia, prenosná kontaktom, vdýchnutím aerosólu a predmetmi, postihuje hlavne mladé jedince s nedostatočne vyvinutou imunitou. Spôsobuje zápaly spojiviek, kýchanie, výtoky z očí, nosa, horúčku až zápal pľúc. Prevenciou je hygiena a dezinfekcia rúk a predmetov po kontakte s infikovaným zvieraťom.

CHOROBA S MAČACIEHO ŠKRABNUTIA – bakteriálne ochorenie (Bartonella henselae), asi 40% mačiek je nositeľom tohto ochorenia, po škrabnutí / pohryzení sa objaví začervenanie až hnisavá vyrážka v okolí infikovaného poranenia, zdurenie lymfatických uzlín, bolesť hlavy, zvýšená teplota, malátnosť, nechutenstvo. Prevenciou je opatrná manipulácia a ošetrenie rany po škrabnutí.