Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Prvá návšteva veterinára so šteniatkom

Prvá návšteva veterinára so šteniatkom

Ak ste si zaobstarali domov šteniatko a chystáte sa s ním čoskoro k veterinárovi, mali by ste sa vopred pripraviť. Ideálny čas na návštevu veterinára je približne 4 dni po tom, ako sa u Vás doma psík trochu aklimatizuje.

Veterinár na prvej konzultácií skontroluje platnosť vakcinácií, psíka vyšetrí, poprípade odčervení. Po skončení vyšetrenia Vás bude informovať, aký je zdravotný stav zvieratka, či má určité problémy, upozorní na problémy, ktoré sa týkajú daného plemena, s ktorými sa môžete stretnúť. Ďalej by Vám mal poradiť, aké prípravky zvoliť na ochranu proti parazitom, či blchám, poradí vo veci správnej výžive pre psíka a mnoho ďalšieho. Ak si má pacient zapamätať návštevu veterinára pozitívne, záleží však aj od samotného doktora a jeho profesionality.

Pred tým, ako prídete so svojím šteniatkom na prvú konzultáciu k veterinárovi, pripravte si vopred potrebné dokumenty, poprípade si poznačte dôležité informácie:

  • doklady, resp. dokumentácia, ktorá sa týka psíka,
  • záznam o očkovaniach,
  • či sa psík liečil na niektoré z možných parazitov (ak áno, treba uviesť značku a dátum podanej dávky),
  • akú stravu psík konzumuje,
  • zmeny v správaní, hmotnosti a pod.,
  • prípadne ak máte nejaké otázky.

Pvú návštevu u veterinára môžete spojiť aj s čipovaním, v prípade, že psík nemá ešte čip. Samotný proces čipovania nie je zdĺhavý. Ide o efektívny spôsob, ktorým je možné identifikovať psy.

Ponúkame Vám zopár rád, ako sa vopred pripaviť:

  • Pripravte psíka na cestu v prepravke a v aute. Psík by mal byť vhodne a bezpečne zaistený, a to buď v prepravke pre psov alebo v kondicionovanom nosiči. Neodporúča sa šteniatko pred cestou kŕmiť. Ak by sme chceli šteniatku spríjemniť cestu a zbaviť ho veľkého stresu, je dobré si pár krát nacvičiť cestu autom. Teda stráviť určitý čas navykaním psíka na pobyt v aute.
  • Majte psíka pod kontrolou. Keď ste šteniatko v poriadku dostali do samotnej čakárne veterinárnej kliniky je dobré ho mať pod kontrolou. Preto odporúčame ho radšej mať na vodítku (vôdzke).
  • Kontrolujte svoju nervozitu. Je dôležité mať pod kontrolou svoju nervozitu, pretože psík dokáže vycítiť, že ste nervózny a následne bude nervózny aj on.
  • Spolupráca majiteľov a motivácia zvieratka. Keďže vieme, že pre niektoré zvieratka je vyšetrenie stresujúce snažíme sa robiť všetko preto, aby sa u nás cítili dobre a uvoľnene. Avšak niekedy je potrebné, aby aj samotný jeho majiteľ tomu trochu dopomohol (napr. ak dokáže byť psík motivovaný maškrtou doprajte mu ju, ako odmenu za dobré správanie).
  • Oklamte ňufáčik zvieratka. Psíka dokáže uvoľniť vôňa vanilky, či levandule. V prípade mačiek je to vôňa mačacej mäty alebo valerián. Preto je dobré, ak im spríjemnite vôňou práve ich vankúšik alebo oblečenie, a tým oklamete ich ňufáčiky.
  • Skúste online registráciu vopred. Ak to dovoľuje veterinárna klinika urobte si vopred online registráciu, čím skrátite Vaše čakanie. 
  • Precvičujte si návštevu veterinára aj doma. Dôsiahnete tým to, že zvieratko si zvykne a nebude to pre neho až také nepríjemné.
  • Nezabudnite zobrať so sebou aj pamlsky. Avšak dajte si pozor na chybu, ktorej sa dopúšťa veľa majiteľov. Ide práve o nesprávnu techniku odmeňovania psíkov. Hlavný problém spočíva v tom, že niektorí majitelia dajú svojmu domácemu miláčikovi odmenu ešte skôr než podstúpi dané vyšetrenie. Veterinár s ním nezačal ešte ani manipulovať a psík si už maškrtí na nejakej dobrote. Ale, pozor na to. Po správnosti by to malo vyzerať nasledovne - najskôr manipulácia a až potom odmena. Je to tak, z toho dôvodu, že to môže navodiť u zvieratka pocit, že bol potrestaný za to, že si vzal odmenu (v prípade, že samotná manipulácia, resp. vyšetrenie je nepríjemné). Ak chceme, aby to správne fungovalo je dôležité previesť najskôr manipuláciu vo forme vyšetrenia, a až potom ho odmeniť za dobré správanie.
  • Postupujte po menších krokoch. Pokiaľ existuje niečo, čo je psíkovi nepríjemné a chcete dosiahnuť, aby to považoval za príjemné, alebo aby to aspoň toleroval, je nutné postupovať pomaly. Napríklad, ak chceme naučiť psa, aby si nechal čistiť zuby, tak prvý krok k tomu je to, že psovi najskôr len siahneme na tlamu a následne ho odmeníme. Postupne sa pomaly dostaneme, až k finálnej podobe. Majitelia robia často tú chybu, že sa ponáhľajú a nepostupujú pomaly.

Dúfame, že sme Vám týmto článkom aspoň trochu pomohli. :)