Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Polyodoncia

Polyodoncia

Polyodoncia je nadpočetný počet zubov ústnej dutine. Existujú dva typy, pravá a nepravá. My sa budeme venovať v tomto článku nepravej.

Vyskytuje sa u mladých psov, ktoré sú vo fáze výmeny zubov. Za normálnych okolností trvalý zub vytlačí zub mliečny. Avšak najmä u malých plemien sú prípady, kedy tomu tak nie je, napr. trvalý zub nemá dostatočný tlak na mliečny zub. Ak do cca 7. mesiaca mliečny zub nevypadne sám, je vhodné navštíviť veterinárneho lekára a zub nechať vytrhnúť. Niekedy však treba podstúpiť extrakciu skôr, a to v tom prípade, ak trvalý zub kvôli nedostatku miesta rastie v zlom smere. Je to samozrejme individuálne a veterinárny lekár posúdi, kedy je najlepšie konkrétnemu psíkovi nadbytočné zúbky vytrhnúť. Najčastejšie nevypadnú mliečne caniny (špičiaky), menej často incisivi (rezáky) a premoláre (črenové zuby).

Aby sme sa nevenovali len teórii, máme pre Vás prichystané aj prípady z našej kliniky s fotodokumentáciou.

Majiteľka Zoye k nám prišla prvý raz, keď mala maličká cca 5 mesiacov. Vtedy mala 3 mliečne caniny navyše, popri ktorých rástli trvalé. Dohodli sme sa, že prídu o mesiac na kontrolu, či predsa len samé nevypadnú. Keďže sa ale nič na stave zubov nezmenilo a navyše bol ohrozený psíkov správny zhryz, museli sme mliečne zuby vytrhnúť skôr. Zaru sme sedovali a poriadne sme poprezerali celú ústnu dutinu a tam nás okrem 3 caninov čakal ešte jeden mliečny premolár.

Malá trikolórka bola po bleskovom zobudení “ľahšia” o 4 zuby.

Ďalší prípad z kliniky bola fenka Coco, ktorá mala najskôr úplne iný problém ako zuby. Trápila ju osina v labke, avšak pri klinickom vyšetrení sme zistili, že má navyše všetky 4 mliečne caniny. Dohodli sme sa, že kedže musí byť antibioticky krytá kvôli osine, vytrhneme aj nadbytočné zuby. Deň pred dovŕšením svojich 6. mesiacov prišla Coco na vytrhnutie zubov a ich korene boli veru poriadne.