Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Poloha v akej spí Váš pes môže niečo znamenať

Poloha v akej spí Váš pes môže niečo znamenať

Vedeli ste o tom, že 21. marec sa považuje za tzv. Svetový deň zdravého spánku? Psy rovnako ako ľudia potrebujú kvalitný spánok pre zdravé fungovanie mysle, ako aj tela.

Spánok zvierat môže prebiehať v dvoch fázach. Prvá fáza je tzv. REM, čo predstavuje v preklade rýchle očné pohyby. Charakteristická je intenzita mozgovej činnosti, približne na úrovni bdelého stavu zvieraťa. Typické pre túto fázu sú rýchle očné pohyby pod zatvorenými viečkami, živé sny, strata svalového napätia. Počas spánku v REM fáze, môžu malé psy striedať sny každých 10 - 15 minút. Pes je vtedy v aktívnej fáze spánku. V tejto fáze môže počas spánku štekať alebo kňučať. Druhá fáza je tzv. NREM, ide o opak predchádzajúcej fázy, čo znamená pomalý pohyb očí. Predstavuje dokonca až 80% z celkového spánku. Charakteristická je útlmom mozgovej činnosti, telesným kľudom a uvoľnením.

Rozdiel medzi spánkom psa a človeka

Je úplne normálne, že psy zvyknú spať oveľa viac než ľudia. Pes má tendenciu striedať cykly spánku a bdenia v intervaloch 16 minút spánku, 5 minút bdenia. Na rozdiel od človeka, ten strieda 7 až 9 hodín spánku, 15 - 17 hodín bdenia. Keď pes zaspí, dostáva sa do hlbokého spánku relatívne veľmi rýchlo. Jeho dych, ako aj srdcová frekvencia sa spomalí a jeho krvný tlak klesá. Približne za 10 minút vstúpi do fázy REM. Túto fázu môžete aj vy jednoducho identifikovať u svojho psa. Oči pod jeho viečkami sa intenzívne pohybujú. Pes sa môže zo svojho spánku aj veľmi rýchlo zobudiť. Je to hlavne preto, že je zvyknutý byť stále v strehu.

Spánok šteniatka, dospelého a staršieho psa

  • Množstvo času stráveného v spánku sa môže líšiť v závislosti od veku plemena, úrovne jeho aktivity, zdravotného stavu alebo aj miestom, kde pes trávi svoj spánok.
  • Šteniatka môžu spať až 20 hodín denne. Ich mozog sa vyvíja a ich telo rastie. Neustále skúmajú svoje okolie a hrajú sa. Preto sa môžu veľmi rýchlo unaviť a zaspať dokonca aj uprostred svojej aktivity alebo počas kŕmenia.
  • Staršie psy si vyžadujú obvykle viac spánku, ako dospelé psy. Fyziologické starnutie spomaľuje telo a činnosti si vyžadujú viac energie. Psy tak trávia spánkom viac času, čo im pomáha regenerovať sa.
  • Pracovné psy, vodiace, či policajné kvôli svojmu aktívnemu životu spávajú menej. Sú zvyknuté na to, že sa od nich očakáva pozornosť a aktivita.

Poloha spánku psa môže niečo naznačovať

Každý pes má pri spánku svoju obľúbenú polohu. Poloha v akej spí, alebo ako sa hýbe môže naznačovať, ako sa práve cíti.

Na boku - môže to znamenať, že sa pes cíti byť v bezpečí, nemá potrebu chrániť svoje životne dôležité orgány. Má uvoľnené nohy a môže nimi počas spánku dokonca hýbať. Takéto psy sú často bezstarostné.

Schúlený do klbka - tzv. poloha snehovej gule. Ak pes spí skrútený do klbka môže to byť preto, že nie je v pohodlnom prostredí. Chráni si svoje životne dôležité orgány, labky... alebo chce minimalizovať stratu tepla. Z tejto polohy je možné sa oveľa rýchlejšie postaviť a byť v pozore, v prípade obrany.

Na bruchu s natiahnutými nohami - nazývaná aj ako poloha Superman. Umožňuje psovi byť okamžite v strehu. Nazýva sa ako aj odpočinková metóda. 

Na chrbte s labkami hore - táto poloha psovi umožňuje byť v pohodlí. Pes sa cíti byť  uvoľnený a v bezpečí. Spánok v tejto polohe mu pomáha sa lepšie ochladiť, poloha je obľúbená hlavne počas letných dní.