Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Othematóm

Othematóm

Othematóm je nepríjemná zdravotná komplikácia postihujúca ucho zvieratka.

Othematóm je nepríjemná zdravotná komplikácia postihujúca ucho zvieratka. Vzniká náhle a to tak, že praskne niektorá z ciev, ktorými je ucho zvieratka vyživované. Krv vteká medzi ušnú chrupavku a kožu ušného boltca. Krvácanie sa zastaví až keď sa krvou naplní či už celé ucho alebo jeho časť a vnútri vznikne dostatočný tlak. Výsledkom je horúce a obrovské ucho, úplne “nabombované” krvou. A zvieratko si na to nenechá ani pozrieť, nieto ešte siahnuť.

Othematóm vzniká, keď zvieratko trasie hlavou. Pokiaľ zvieratko uchom narazí do nejakého tvrdého predmetu, môže niektorá z ciev v uchu prasknúť. Logicky sú teda náchylnejšie väčšie krátkosrsté plemená psíkov s visiacimi ušami. Nie je to však zaručené pravidlo, othematóm sa môže vyskytnúť napríklad aj u mačiek. Prílišné trasenie hlavou sa často vyskytuje ako jeden z príznakov zápalu ušného kanála - otitídy. Preto je vždy dôležité vždy uši poriadne vyšetriť a prípadný zápal preliečiť.

Približne na 10. deň od jeho vzniku sa odporúča othematóm ošetriť. Tento odklad je dôležitý preto, aby s určitosťou došlo k zastaveniu krvácania a vyzrážaniu krvi s oddelením tekutého sekrétu od pevnej zrazeniny v ušku.

Ak sa uško dlhodobo nechá bez ošetrenia, po pár týždňoch až mesiacoch sa síce pôvodný othematóm zmenší, ale zfibrotizuje. To znamená, že sa nezvratne zmení na väzivo. A s takýmto hrubým uškom už bude zvieratko do konca života.

Pokusom o domáce ošetrenie sa radšej vyhnite. Vypúšťanie sekrétu cez ihlu obvykle vedie iba k tomu, že sa dutina opäť vyplní novým sekrétom. Výsledok sa dá trochu zlepšiť aplikáciou kortikoidov do dutiny po vypustení sekrétu. O túto, tzv. konzervatívnu terapiu sa nepokúšame veľmi radi, pretože i keď pomalšie, častokrát ale aj tak dochádza k opätovnému naplneniu ucha sekrétom. Niekedy sa však podarí týmto spôsobom othematóm vyliečiť. Problém sa však môže u zvieratka kedykoľvek objaviť znovu ak pri trasení hlavou uškom o niečo zavadí.

Najistejším a nami odporúčaným riešením othematómu je chirurgia. V princípe ide o to, že obsah vzniknutej dutiny othematómu sa vypustí a následne sa koža niekoľkými stehmi prichytí k ušnej chrupavke. Treba počítať s tým, že uško môže zostať po vyhojení trošku deformované. Ušná chrupavka sa totiž trochu pokrúti v mieste, kde sa prešívala. Koža však vďaka tomuto spôsobu drží pevne pri chrupavke a je znížené riziko znovuvytvorenia othematómu.