Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Nástrahy číhajúce doma na papagája

Nástrahy číhajúce doma na papagája

Prirodzená zvedavosť papagája môže veľa krát dostať do život ohrozujúcich situácií. Preto si doma treba dávať pozor najmä na...

Ťažké kovy 

S ťažkými kovmi sa v domácnosti môžu papagáje stretnúť pri kovových hračkách (napr. zvonček), pri bižutérii, rybárskych potrebách, nábojoch a brokoch, pri otvorených nádobách od farby alebo kábloch. Pri konzumácii väčšieho množstva kovov dochádza k apatii, strate apetítu, netypickému sfarbeniu stolice, regurgitácii až neurologické príznaky a náhla smrť. Čiastočky zjedených kovov sú viditeľné na rtg snímkoch. 

Teflón/Syntetické polyméry 

S teflónom sa v domácnostiach stretávame v kuchyni, najmä vďaka svojmu charakteru nelepiaceho povrchu.  Pokiaľ sú teflónové kuchynské pomôcky vystavené prehrievaniu alebo horeniu, vylučujú do ovzdušia škodlivé toxíny. Citlivé sú najmä andulky. Príznakmi sú sťažené dýchanie, stridor, slabosť, inkoordinácia pohybov, záchvaty až náhla smrť. Prvou pomocou je vyniesť vtáčika na čerstvý vzduch a vyhľadať lekársku pomoc. 

Tabak 

Pasívna inhalácia tabakového dymu alebo kontakt s tabakom na prstoch, rukách, vlasoch alebo iných častiach tela môže viesť k chronickým respiratórnym a dermatologickým problémom. Príznakmi sú kýchanie, výtoky z nosa a očí, zápaly očí, sťažené dýchanie sprevádzané zvukovými prejavmi, automutilácia a vytrhávanie peria. Majitelia, ktorí sú fajčiari by mali vždy pristupovať ku svojim papagájom až po umytí rúk. Taktiež sa neodporúča fajčiť v miestnosti, v ktorej žije papagáj. 

TOP 10 nebezpečných jedál pre papagáje:

  1. ALKOHOL - Papagáje sú omnoho citlivejšie na alkohol ako my ľudia, preto je vždy potrebné dávať pozor, aby Váš operený kamarát nenašiel nestrážený pohár vína, piva alebo iného alkoholu. Môže to pre neho skončiť fatálne. 
  2. OVOCNÉ SEMIENKA - Ovocné semienka sú zdrojom kyanidu. Pri každom ovocí sa preto treba vyhýbať semienkam - či už jablká, hrušky, broskyne, marhule, čerešne... Okrem toho je nebezpečné aj neumyté ovocie postriekané pesticídmi. Taktiež je lepšie vyhýbať sa kyslému ovociu ako sú pomaranče a podávať radšej melón, kiwi a lesné ovocie (maliny, jahody, čučoriedky). 
  3. AVOKÁDO - Konzumácia avokáda môže papagájom spôsobiť problémy so srdcom a môže viesť až ku zlyhaniu srdca.
  4. KÁVA - nebezpečná nie je ani tak káva ako kofeín obsiahnutý v nej. Ten môže spôsobiť srdcové poruchy, je asociovaný so zvýšenou srdcovou frekvenciou, arytmiami, hyperaktivitou až k zástave srdca.
  5. ČOKOLÁDA - je obľúbenou pochúťkou ľudí, je však škodlivá pre papagáje ale aj iné druhy zvierat. Prvými príznakmi sú zvracanie a hnačka. Neskôr napáda nervový systém a môže skončiť až záchvatmi, ktoré sú smrteľné. 
  6. SUŠENÉ FAZULE - Zatiaľ čo varené fazule sú zdravým spestrením pre Vášho papagája, surové sušené fazule sú toxické. Obsahujú totiž hemaglutinín, ktorý je prudko jedovatý. Vždy sa treba presvedčiť, že fazuľa je dostatočne tepelne upravená pred podaním. 
  7. HUBY - konzumácia húb môže viesť nielen k problémom s trávením ale aj u zlyhaniu pečene. 
  8. CIBUĽA - Veľmi malé množstvo môže byť bezpečné, avšak pravidelná konzumácia počas dlhšieho obdobia môže u papagájov spôsobiť hemolytickú anémiu. Dochádza k zvracaniu a hnačkám, problémom s dýchaním a môže viesť až k smrti. 
  9. SOĽ - Sodík je nevyhnutnou súčasťou zdravého fungovania všetkých organizmov, avšak prílišná konzumácia soli (v ktorej je sodík obsiahnutý) môže spôsobovať nadmerný smäd, dehydratáciu, poruchy obličiek až smrť. Okrem toho slané jedlá často obsahujú veľké množstvo tuku a teda so svojimi večenými pochúťkami je lepšie s papagájom sa nedeliť. 
  10. STONKY A LISTY RASTLÍN - nejedlé časti rastlín ako paradajky, zemiaky a ďalšie môžu byť nebezpečné pre vtáčikov. Vždy kŕmiť len plodmi. 

 

Na medicínu exotických a voľne žijúcich zvierat sa u nás na klinike primárne špecializuje MVDr. Natália Bujdáková. Okrem základnej diagnostiky sa venuje aj korekčným zákrokom. Veľmi rada Vám poskytne aj odborné poradenstvo z oblasti ich chovu a výživy.