Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Liečivé pôsobenie našich domácich miláčikov

Liečivé pôsobenie našich domácich miláčikov

To, že naši domáci miláčikovia dokážu byť pre človeka veľkou oporou, šikovným asistentom, zdrojom radosti a predovšetkým skvelým priateľom je už dávno známe, ale vedeli ste o tom, že dokážu aj liečivo pôsobiť na ľudí?

Svojou prítomnosťou pomáhajú znižovať krvný tlak, predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení, či zlepšiť psychickú kondíciu. Dokonca pri kontakte človeka so zvieratkom sa vyplavuje hormón šťastia a lásky, tzv. oxytocín. Vylučovanie oxytocínu je sprevádzaný zníženou hladinou kortizolu, tzv. stresového hormónu. My sme si pre Vás pripravili článok o pozitívnom pôsobení práve mačiek a psov.

Liečivé pôsobenie mačiek

Mačky pôsobia na človeka veľmi upokojujúco. Ľudia, ktorí majú určité problémy, sú osamelí, alebo trpia depresiou, tak im práve prítomnosť mačky dokáže pomôcť zmenšiť pocit osamelosti, či zabudnúť na problémy. Mačka pomáha vytvoriť nový zmysel života, či zmeniť postoj k životu. Človek cíti fascinovaný a upokojený. Okrem toho mačky asistujú pri liečebnej terapii. Ide o tzv. Felinoterapiu - liečba založená na priamom kontakte človeka s mačkou, ktorá pomáha pri psychosomatických ochoreniach, vysokom tlaku, arytmie. Prostredníctvom tejto terapie je možné precvičovať jemnú motoriku, rozvíjať komunikáciu, alebo zmierňovať reumatické bolesti.

Pôsobia na bolestivé svalstvo

Veterinári zaznamenali, že zlomené kosti sa u mačiek hoja rýchlo. A tak vibrácie spojené s pradením mačkovitých šeliem vzbudzujú záujem verejnosti. Pradenie mačičiek môže byť prejavom emócii ako láska, radosť ale aj strach. Mačacie pradenie je vo frekvencii 25 až 140 Hz a zodpovedá frekvenciám, ktoré majú preukázateľný liečebný účinok na natiahnuté a bolestivé svalstvo, zlomeniny kostí či stuhnuté kĺby, rany alebo opuchy. 

Aj pes dokáže pôsobiť pozitívne

Pes dokáže pôsobiť na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu liečených osôb. Dokáže zaujať pozornosť, čo je dôležité hlavne pri osobách, ktoré trpia mentálnym postihnutím. Ich liečivá a upokojujúca sila sa využíva pri terapii za pomoci zvierat (animoterapia). Za posledné roky zaznamenala rozvoj a pozitívne výsledky práve tzv. Canisterapia - terapia s asistenciou psa. Uplatňuje sa predovšetkým ako doplnková, či pomocná psychoterapeutická metóda uskutočňovaná za pomoci špeciálne vycvičeného psa. Táto metóda dokáže byť účinná v situáciách, kde iné metódy nezaberajú, alebo sa nedajú aplikovať. Pomáha pri rozvoji hrubej a jemnej motoriky, podnecuje komunikáciu, rozvíja citovú zložku, vyzýva k hre, či dokonca motivuje k činnosti. 

Kontakt so psíkom vie vplývať na človeka veľmi blahodarne. Jeho vyššia teplota dokáže u pacienta uvoľniť svalové spazmy, rozvíja sa zároveň priestorová orientácia, ako aj hrubá a jemná motorika. Canisterapia využíva metódu tzv. polohovania, ktorá je síce najviac žiadaná, ale je aj veľmi náročná pre samotné psy. Funguje tak, že psíky ležia takmer bez pohnutia pri pacientovi, najbližšie k miestam, kde dokáže pacient najviac prijímať jeho energiu a teplo. Psy majú vyššiu telesnú teplotu, ktorá priaznivo pôsobí na náš organizmus, dokáže u pacienta uvoľniť svalové spazmy.

Na záver Vám chceme podotknúť, že aj okrem psov a mačiek sa vo svete využívajú pri terapiách aj iné zvieratká, ako napríklad delfíny, kone, hmyz, či vtáctvo.