Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

IBD u psov

IBD u psov

IBD = inflammatory bowel disease, alebo zápalové ochorenia žalúdku a čriev, je jedna z najčastejších diagnóz, ktoré veterinár vyriekne, ak má jeho pacient mačka alebo pes chronickú hnačku, či chronicky zvracia.

Určiť diagnózu IBD nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Keďže sa jedná o multifaktoriálne ochorenie, čo znamená, že za ním stojí viac príčin, je nutné urobiť rozsiahlu diagnostiku, aby sa zhodnotil pôvod gastrointestinálnych problémov a uzavrel sa ako táto diagnóza. Najčastejšie je charakterizovaná chronickými enteropatiami, ktoré môžu reagovať na potravu (FRE), na antibiotiká (ARD), na kortikosteroidy, a taktiež neustupujúcimi enteropatiami, bez ohľadu na imunosupresívnu terapiu (tzv. idiopatické IBD). Medzi faktory spôsobujúce zápal gastrointestinálneho traktu patrí genetika, imunitný systém, či už lokálny v mukóze, ale aj systémový, ďalej prostredie a mikrobiom.

Klinické príznaky IBD

Klinické príznaky zahŕňajú zvracanie, hnačku, melénu (natrávená krv v truse), hematochéziu (nenatrávená, čerstvá krv v truse), stratu váhy, inapetenciu, anorexiu. V ťažkých prípadoch, kedy došlo až k rozvoju hypoalbuminémie, môžeme pozorovať podkožný edém, ascites (tekutina v brušnej dutine), pleurálnu efúziu (tekutina v hrudnej dutine). V prípade, že príznaky pretrvávajú viac ako 3 týždne, klasifikujeme ich ako chronickú enteropatiu.

Diagnostika

Diagnostika spočíva v rozsiahlom klinickom a laboratórnom testovaní. Medzi základné vyšetrenia patrí koprologické vyšetrenie pre vylúčenie parazitov, základné hematologické a biochemické vyšetrenia pre vylúčenie systémových ochorení, potom špecializované vyšetrenia krvi ako kontrola hladiny vitamínu B12 a folátu, taktiež kontrola hladiny TLI pre vylúčenie EPI (exokrinnej pankreatickej insuficiencie) a hladiny cPL pre vylúčenie pankreatitídy. Zobrazovacími metódami sa zhodnotia štrukturálne zmeny GIT, ktoré by sa museli riešiť chirurgicky. V prípade, že sú vyšetrenia s negatívnymi výsledkami, najčastejšie sa problémy uzavrú ako enteropatia reagujúca na potravu, enteropatia reagujúca na antibiotiká a idiopatické IBD. Potvrdením diagnózy je endoskopické vyšetrenie spojené s biopsiou a histopatologickým vyšetrením vzorky. Za pozitívny nález sa považuje infiltrácia mukózy zápalovými bunkami a stavebné zmeny mukózy. Vo väčšine prípadov je nutné odobrať vzorky z viacerých miest gastrointestinálneho traktu.

Liečba ochorenia

Našťastie, liečba je vo veľkom počte prípadov s pozitívnym efektom. U pacientov, ktorý majú miernejšie klinické príznaky a netrpia na hypoalbuminémiu sa pristupuje k diétnym opatreniam a aplikácii antibiotík. Ak sa táto terapia nestretne so zlepšením stavu pacienta, nasadzujú sa imunosupresíva. Počas celej doby trvania terapie je odporúčané podávať probiotiká a prebiotiká pre udržanie správneho mikrobiomu.

Prognóza ochorenia závisí od závažnosti klinických príznakov, laboratórnych a zobrazovacích nálezov a reakcii na terapiu. Vo väčšine prípadov FRE je prognóza veľmi priaznivá a diéta sa po cca 12 týždňoch od začiatku podávania môže zmeniť na predchádzajúcu diétu. Ak sa potvrdila diagnóza ARD a nasadili sa antibiotiká s pozitívnym efektom, je možné, že po vysadení medikácie sa príznaky znovu vrátia. Takýto stav vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík, čo však so sebou prináša problémy antibiotickej rezistencie v populácii psov a má nepriaznivý efekt na črevný mikrobiom. Nepriaznivým prognostickým faktorom u chronických enteropatií je rozvoj hypoalbuminémie. V týchto prípadoch je nevyhnutné okamžité nasadenie terapie a dobrá kooperácia s majiteľom pacienta.

Ak trápia Vaše zvieratko problémy popisované v tomto článku, prípadne iné problémy, neváhajte sa obrátiť na náš tým lekárov veterinárnej kliniky PrimaVet. Termín vyšetrenia si dohodnite na telefónnom čísle +421 903 655 648.