Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Ako zvládnuť vysoké teploty so zvieratkom

Ako zvládnuť vysoké teploty so zvieratkom

Blížiace sa horúce letné dni dávajú zabrať nielen nám, ale aj našim štvornohým priateľom. Na kliniku k nám práve preto stále častejšie prichádzate s otázkou, ako pomôcť v týchto horúčavách práve zvieratkám.

Pripravili sme si pre Vás niekoľko tipov, ako ochrániť zvieratko v týchto extrémne horúcich dňoch, ktoré tu čoskoro máme. My ľudia máme oproti zvieratkám tú výhodu, že máme potné žľazy rozložené po celom tele. Ochladzujeme sa preto najviac potením, zatiaľ čo psy majú potné žľazy len na spodnej strane labiek, ktoré ale v úlohe termoregulácie veľkú rolu nehrajú. Preto je prebytočné teplo odvádzané najmä vyparovaním slín z povrchu jazyka.

Snažte sa ochrániť zvieratká

Psíkov, ako aj ostatné zvieratká by sme v týchto dňoch nemali určite vystavovať zvýšenej záťaži ako je napríklad beh pri bicykli, rôzne psie športy, prechádzky po rozžeravenom asfalte, či betóne, a to najmä v najkritickejších hodinách t.j od 11:00-15:00 hod. Psíkom na záhrade by sme mali umožniť pobyt v tieni a zabezpečiť im dostatočné množstvo vody. Psíky si často zvyknú vyhrabať jamu niekde pod kríkom a tam preležia dokonca aj celý deň. Venčenie sa odporúča v priebehu dňa len v krátkych intervaloch. Pohyb im doprajte hlavne v skorých ranných hodinách, keď je zem o niečo chladnejšia a neskoro večer, keď z nej už tak nesála teplo. V prípade, že doma používate klimatizáciu, je potreba ju tiež používať s mierou, pretože aj psíkom môže robiť zle. Dôležité je hlavne zabrániť tomu, aby klíma fúkala rovno na Vášho miláčika.

Prehriatie u zvieratka spoznáte podľa nasledovných príznakov

  • zvýšená srdcová, dychová frekvencia,
  • zrýchlené, silné dychčanie a lapanie po dychu,
  • zvieratko má zvýšenú telesnú teplotu nad 41 stupňov,
  • hnačka a zvracanie,
  • nadmerné slintanie, zahusťovanie slín,
  • únava, nemá záujem o aktivity,
  • nechutenstvo príjmať potravu,
  • dezorientácia,
  • strnulosť, letargia,
  • mierna slabosť,
  • postupná slabosť, strnulosť,
  • kolaps, strata vedomia.

V prípade prehriatia je nutné poskytnúť zvieratku okamžitú prvú pomoc. V prvom rade ho urýchlene umiestnite do tieňa, položte ho na mokrý uterák a pomaly ho ochladzujte, prípadne ho urýchlene odviezte k veterinárovi. Ten podľa uváženia zvolí príslušnú infúznu terapiu, aby sa zvieratku, čo najrýchlejšie doplnili chýbajúce tekutiny. Na našej klinike máme k tomu vyčlenenú príslušnú časť čakárne, kde môžte byť spolu so zvieratkom, aby bolo čo najmenej stresované.

Psíkovi môžete pomôcť s ochladzovaním

  • Pomôcť s ochladzovaním môžete aj vy tak, že psíkovi namočíme labky, hrudník, slabiny, bruško, prípadne aj hlavu.
  • V prípade väčšieho prehriatia môžte pred psíka postaviť ventilátor, otvoriť pred neho mrazničku alebo aspoň chladničku, aby dýchal chladný vzduch.
  • V žiadnom prípade ho neoblievajte ľadovou vodou! Dochádza pri tom k prudkému stiahnutiu rozšírených ciev na povrchu tela, ktoré pomáhajú odvádzať prebytočné teplo. Teplo sa následne kumuluje v jadre tela a pokiaľ sa urýchlene neaktivujú mechanizmy, ktoré opäť cievy rozšíria, dôjde ku kolapsovému stavu.

V špecializovaných obchodoch dostať kúpiť chladiace podložky, prípadne vesty pre psy,ktoré pomáhajú ochladzovať jadro tela tzn. srdce, pľúca. Veľa majiteľov psíkov chodí v týchto dňoch k vode. Plávanie je určite vhodné ako spôsob ochladenia. Treba ale pamätať na to, že psík sa pri plávaní takisto zahrieva a preto aj tu platí, že "všetkého veľa škodí". Vhodnejšie je skôr "člapkanie" sa v bazéniku, ktorý umiestnite niekam do tieňa na záhrade. Bytovým psíkom môžte napustiť trošku vody do vane, ale je potrebné ich mať pod dohľadom, aby sa vo vani nepošmykli alebo si nejak neublížili.

Srsť a jej termoregulačná funkcia

Srsť zvierat má termoregulačnú funkciu, ktorá v zime chráni pred chladom a v lete naopak pred spálením. Psom treba preto poriadne vyčesať "zimnú srsť", aby bola na leto vzdušná a nezadržovala teplo. Vyhnete sa tak prípadným zapareninám a prehrievaniu. Nesmieme samozrejme zabúdať ani na iné zvieratká. Aj mačky sa dokážu prehriať. Takisto im treba zabezpečiť zvýšený prijem tekutín, čo býva u mačiek problém skôr celoročný a preto odporúčame kŕmiť ich šťavnatou stravou alebo vodu niečím ochutiť.

Nikdy ich nenechávajte zvieratka v aute

Na záver je nutné spomenúť, aby ste NIKDY nenechávali psíkov, mačičky alebo iné zvieratká zatvorené počas horúceho počasia v odstavenom aute! Nestačí ani keď im spustite okienko. Teplota v aute dokáže za pár minút vystúpiť až na 70-80 °C a zvieratku by ste takto spôsobili pomalú, bolestnú a najmä zbytočnú smrť. Ak sa chystáte cestovať autom, vtedy je vhodné cestovať skôr na noc alebo skoro ráno. V prípade, že predsa cestujete cez deň, nezabudnite zabezpečiť cestu vieratku tak, aby bola, či najpríjemnejšia. Nezabúdajte na dostatok vody, prestávky, chladiace podložky.