Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Aj akváriové rybičky môžu trpieť ochoreniami

Aj akváriové rybičky môžu trpieť ochoreniami

Rovnako ako naši štvornohí miláčikovia, aj akváriové rybičky môžu trpieť mnohými ochoreniami. Najviac ohrozené sú rybky s oslabeným imunitným systémom alebo rybky s chronickým stresom.

Príčinou je väčšinou zlá kvalita vody v akváriu, preplnenie akvária, nevhodne zvolené krmivo a prekrmovanie a iné environmentálne vplyvy. Rozoznanie ochorení u rybičiek nemusí byť na prvý pohľad vôbec jednoduché. Jasným znakom, že s mojou rybičkou niečo nie je v poriadku sú fľaky, hrčky, chýbajúce šupiny alebo "zježené" šupiny. Menej výrazné príznaky sú zmeny správania rybičiek (otieranie sa o predmety, schovávanie sa alebo naopak prílišné vystavovanie sa pri hladine), znížený apetít alebo dýchavičnosť.

Najčastejšie príčiny ochorení u rýb:

  1. Parazity - existuje široké spektrum parazitov, ktoré napádajú sladkovodné ryby. Medzi najčastejšie druhy patria Ichthyophtirius multifiilis, Trichodina, Ichtyobodo, Learnea, Argulus, Chilodonella...

Najčastejšie sa parazity dostávajú do tela hostiteľa, keď je rybka v akváriu nová. Bežne ryby žijú s malým množstvom parazitov, no ich imunitný systém zabraňuje prepuknutiu ochorenia. Ak je však rybka vystavená stresu z prepravy a zmeny prostredia, imunitný systém sa oslabuje a tým prenikajú patogény do organizmu a môžu vyvolať ochorenie.

Parazity napádajúce ryby, postihujú rôzne orgánové sústavy a tak môžeme pozorovať kožné zmeny, sťažené dýchanie, dlhé fekálie ťahajúce sa za rybou, letargiu, znížený apetít, zmeny správania až náhlu smrť zapríčinenú veľkým množstvom parazitov. Terapia parazitóz je závislá od konkrétneho druhu parazita, preto je najprv potrebná identifikácia parazita a až tak môže byť zahájená liečba. Najlepším spôsobom ako sa vyhnúť parazitom v akváriu je dodržiavanie karantény pri donesení novej rybičky alebo rastlinky do akvária, ktoré môžu byť potencionálnym zdrojom parazita.

  1. Baktérie - väčšina bakteriálnych infekcii, je vyvolaná sekundárne, v dôsledku primárneho stresu (nízka kvalita vody, preplnenie, zle nastavené kŕmenie...). Najčastejšími pôvodcami bakteriálnych ochorení sú Aeromonas, Vibrio, Edwardsiella, Pseudomonas, Flavobacterium a Mycobacetrium spp. (známa aj ako tuberkulóza, ktorá môže ohroziť človeka s oslabeným imunitným systémom).

Najčastejšími príznakmi sú edém, ulcerácie, znížený apetít, deštrukcia tkaniva chvosta, ascites, sekundárne napadnutie hubami alebo parazitmi aj náhla smrť. Infekcia baktériou Flavobacterium spp., je často mylné identifikovaná ako plesňové ochorenie, kvôli bielym "chlpatým" škvrnám po tele.

Na terapiu bakteriálnych ochorení sa najčastejšie používajú antibiotiká, chemické prípravky alebo ich kombinácia. Pred použitím antibiotík vo svojom akváriu je však potrebné sa vždy poradiť s veterinárnym lekárom, pretože neuváženým používaním antibiotík sa vytvára rezistencia a taktiež sa môže objaviť "New Tank Syndrome" vyhubením prirodzenej mikroflóry akvária, čo môže podmienky ešte zhoršiť.

  1. Mykotické ochorenia - Pri plesňových ochoreniach pozorujeme najmä porušené šupiny, rozklad plutiev, stopy traumatického poškodenia. Často tieto zmeny pozorujeme až na uhynutom zvierati. Postihujú najmä rybky s oslabeným imunitným systémom.

Ak ochorenie pretrváva dlhodobo, aj po zlepšení podmienok v akváriu, je vhodné poradiť sa s veterinárnym lekárom o ďalšom postupe.

  1. Vírusy - Existuje mnoho vírusových ochorení, ktoré napádajú sladkovodné ryby. Najčastejšie sa vyskytujúcim je Lymphocystis. Spôsobená je iridovírusom, dostáva sa najmä do rán, kde infikuje okolité tkanivo, degeneruje ho a spôsobuje rast buniek do typického karfiólovitého vzhľadu rôznej veľkosti. Toto ochorenie je vysoko nákazlivé, v chovoch sa nelieči a postihnuté ryby sú odlovené a usmrtené.
  2. Nádorové ochorenia - Podobne ako iné druhy, ani ryby sa nevyhnú nádorovým ochoreniam. Existuje mnoho druhov rakoviny, ktoré postihujú akváriové rybky, ohrozujú ich zdravie a teda by mali byť liečené čím skôr. Väčšina typov sa prejavuje abnormálnym bujnením tkaniva, či už zvonka alebo zvnútra rybky. Taktiež je možné pozorovať nešpecifické príznaky ako u iných ochorení - letargia, pokles apetítu, neschopnosť reprodukcie a zmena správania.

Pri podozrení, že rybka trpí nádorovým ochorením, je potrebné kontaktovať veterinárneho lekára, ktorý pri skorom zásahu môže zlepšiť a predĺžiť život zvieraťa. Terapiou pri nádorových ochoreniach je najmä chirurgické odstránenie nádoru, ak je to možné.

  1. Polycystické obličky - Toto ochorenie je typické najmä pre klasické "zlaté rybky". Príčina vzniku tohto ochorenia nie je známa, no je typická vznikom cystických útvarov na obličkách, čo znemožňuje ich správnu funkciu. Takáto rybka sa nápadne začne nafukovať a pripomína ako keby nafúknutý balónik. Bohužiaľ, na toto ochorenie neexistuje liečba.

Netreba zabúdať na to, že najlepšou terapiou je prevencia ochorení a preto treba zabezpečiť Vašim rybkám čo najlepšie prostredie pre život, kvalitnú a adekvátnu stravu, čistú vodu a dostatočnú filtráciu a oni sa Vám poďakujú krásnymi farbami, potomstvom a zdravím.