Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Problém s názvom Trichobezoár

Problém s názvom Trichobezoár

Stáva sa, že si mačka svojou úpravou srsti môže poriadne skomplikovať život. Reč je o množstve chlpov, ktoré pri čistení prehltne.

V prípade, že sa nedostanú z tráviaceho traktu včas von, ale práve naopak, zdržujú sa tam a navzájom sa spájajú, môže vzniknúť zhluk chlpov nazývaný trichobezoár, ktorých sa mačka nemá šancu prirodzene zbaviť.

Podobný prípad sme riešili na našom pracovisku

Kocúrik Teddy je Ragdoll, čiže mačka s dlhou srsťou a práve u dlhosrstých mačiek sa máme možnosť s daným problémom stretnúť častejšie. Teddyho trápila v poslednom čase apatia, nemal chuť jesť, v priemere 1x denne sa vyzvracal a ani na stolicu nechodil pravidelne ako pôvodne. Majiteľka si to našťastie všimla včas a rozhodla sa danú komplikáciu riešiť s odborníkmi.

Po dôkladne zodpovedanej anamnéze a klinickom vyšetrení sme sa rozhodli vyhotoviť RTG snímky, ktoré nám napovedali, že i napriek tomu, že kocúrik menej žerie má rozhodne preplnený celý zažívací trakt. Po vzájomnej dohode sme nakoniec pristúpili k sedácii a endoskopii žalúdka a kraniálnych úsekov tenkého čreva. Ako môžete predpokladať, rozhodli sme sa správne. Kamerou zavedenou cez pažerák až do žalúdka sa nám nakoniec podarilo vytiahnuť veľké klbko trichobezoárov zo spomínaných úsekov. Po zákroku sa Teddymu vrátila chuť do jedla a je opäť šťastný ako blcha v kožuchu.

Sme radi, že sa touto jednoduchou neinvazívnou a rýchlou metódou pomohlo nášmu pacientovi.

Aká je prevencia proti opisovanej komplikácii?

  • S daným problémom sa stretávame hlavne u mačiek žijúcich vo vnútri, pretože mačky vonkajšie majú prístup k tráve a častokrát si vedia problém vyriešiť zožratím a následným vyzvracaním chlpov spolu s trávou.
  • Aj vnútorné mačky by mali mať občas k dispozícii trávu.
  • Vnútorné mačky trávia čistením srsti viac času ako outdoor mačky. Je preto nutné si dávať pozor hlavne na dlhosrsté plemená, ktorým musíme s úpravou srsti pomáhať.
  • Je vhodné na vyčesávanie používať hrebeň určený priamo pre dané plemeno.
  • Vyčesávanie doporučujeme hlavne na jar a v lete. Je to z toho dôvodu, že srsť vtedy najviac vypadáva, v zime je srsť hustejšia a zároveň pevnejšia a pĺznutie je tým pádom miernejšie.
  • Ak máte problémy s trichobezoármi zabezpečte mačičke krmivo s vyšším obsahom vlákniny, ktoré podporuje rýchlejšiu peristaltiku a zbavovanie sa chlpov.
  • K dispozícií sú aj pasty. Ide o doplnok stravy, ktoré pomáhajú k rýchlejšej peristaltike čriev, obaleniu chlpov a následnému rýchlejšiemu vylúčeniu z tráviaceho traktu mačky. Okrem toho zabraňujú vzniku nového klbka chlpov v žalúdku mačky.

Dúfame, že sme Vám daným článkom priniesli nové užitočné rady, aby život s Vašim domácim miláčikom bol ako prechádzka ružovou záhradou bez vážnejších komplikácií.

Tím Primavet