Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Pagekón riasnatý

Pagekón riasnatý

Pagekón riasnatý (Correlophus ciliatus) patrí medzi drobné jaštery, ktoré sú veľmi obľúbené v našich končinách ako pomerne nenáročné terárijné zvieratko.

A práve tento druh zavítal nedávno na našu kliniku. Majitelia už dlhšie pozorujú v truse pagekónov makroskopicky parazity. Ich správanie sa výrazne zmenilo - boli menej aktívne, podráždené a agresívne voči sebe aj majiteľom. Ďalším problémom bola inapetencia. V rámci vyšetrenia pacienti absolvovali základné klinické vyšetrenie s dôslednou anamnézou. Trus bol mikroskopicky vyšetrený na našom pracovisku aj odoslaný do laboratória pre vylúčenie prítomnosti vajíčok. Po aplikácii potrebných antiparazitík sa pacientom výrazne polepšilo, apetít sa navrátil, agresivita vymizla a navrátila sa aj pôvodná aktivita. Netreba však zabúdať na to, že samotná terapia nestačí a v prípade výskytu parazitov v teráriu je potrebná aj dôkladná dezinfekcia prostredia, aby sa zabránilo reinfekcii. 

Ak máte doma exotické zvieratko, ktoré pociťuje určité zdravotné problémy, nezabúdajte na adekvátnu starostlivosť a príďte nás navštíviť. Na našej klinike sa totiž venujeme aj medicíne exotických a voľne žijúcich zvierat.