Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Garry a jeho príbeh

Garry a jeho príbeh

Na našej klinike sme mali kedysi tú česť pomôcť aj tomuto nádhernému psíkovi menom Garry (vtedy ešte šteniatko). Konkrétne išlo o plemeno austrálsky ovčiak.

Už takmer od narodenia mal psík problémy s priberaním, a to aj napriek tomu, že pri pôrode bol jeden z najväčších psíkov. Problém sa ešte viac začal prehlbovať ako šteniatka začali prijímať tuhšiu stravu. Garryho trápilo hneď po prijatí potravy zvracanie. Následkom toho bolo, že psík začal zaostávať v raste za ostatnými súrodencami.

Konzultácia na našej klinike

Po riadnej konzultácii s našimi šikovnými lekármi sme zvážili jeho problém. Po vylúčení, či potvrdení vhodných diagnóz sme sa zamerali, keďže išlo o šteniatko, hlavne na vrodené vývojové vady. Hneď po vyhotovení RTG snímkov sme zistili, že Garryho trápi tzv. megaesophagus (roztiahnutý pažerák). Ako sme neskôr zistili, išlo o následok vrodenej vývojovej vady srdca - pažerák priškrtený medzi dvomi cievami spojených chybnou spojkou a medzi srdcom. Dané ochorenie sa nazýva PRAA, tzn. perzistentný pravý aortálny oblúk. Ochorenie nie je dedičné, ale problém vzniká len u daného jedinca pri nesprávnom vývoji "in utero" (v maternici).

Danú vadu sme našťastie rýchlo správne diagnostikovali pomocou vyhotovenia RTG snímkov s kontrastnou štúdiou. Nakoniec nám ostávalo len jediné, a to poslať psíka na chirurgické odstránenie danej spojky medzi cievami a tým "oslobodeniu" utlačeného pažeráka. Po zákroku bola ihneď viditeľná pozitívna zmena. Garrymu sa zlepšil zdravotný stav. Opäť začal lepšie prijímať potravu a začal pekne priberať. Mal obrovskú chuť do života. Obrovská vďaka patrí aj MVDr. Scheerovi Ph.D., ktorý daný problém vyriešil a Garryho promptne zoperoval.