Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Dusty a Cushingov syndróm

Pred pár mesiacmi navštívil našu kliniku Dasty, 12 ročný maltézsky psík. Majiteľka ho nepriviedla kvôli žiadnemu výraznému problému, prišli vlastne iba na rutinnú kontrolu.

Rozprávali sme sa s majiteľkou a zistili sme že psík nadmerne veľa pije, nadmerne veľa močí, má veľkú chuť do jedla… okrem toho sme sami videli, že psík má tenkú kožu, len málo nekvalitnej srsti a pozmenenú postavu s veľkým bruškom. Podľa týchto indícií sme získali podozrenie, že psík trpí tzv. Cushingovým syndrómom.

Pre Dastyho a jeho majiteľku sme vymysleli plán diagnostiky a terapie. Dastyho majiteľka ochotne súhlasila s návrhom a tak sme sa do toho spoločne pustili. Dastymu sme špeciálnym hormonálnym testom potvrdili diagnózu hyperadrenokorticizmu, ktorá Cushingov syndróm spôsobuje. Pri tomto ochorení telo produkuje extrémne vysoké hladiny stresového hormónu kortizolu. To spôsobuje celú škálu klinických príznakov, niektoré z nich sme videli u Dastyho pri jeho prvej návšteve.

Po potvrdení správnej diagnózy sme mohli začať s terapiou. Dastyho majiteľka mu poctivo každý deň dáva tabletku a čas od času chodia na kontroly. A Dasty? Ten za pár mesiacov omladol o pár rokov. Okrem pitia a močenia, ktoré je opäť v norme sa Dastymu upravila aj postava, bruško sa zmenšilo a srsť sa mu pomaličky tiež zahusťuje. Čo je ale najdôležitejšie, znovu sa rád hrá a je aktívny.

Dasty môže byť príkladom pre ostatných majiteľov starších psíkov alebo aj mačičiek. Niektoré zmeny, ktoré u zvieratiek v seniorskom veku pozorujeme sú naozaj spôsobené normálnym starnutím. Inokedy sú ale nenápadné zmeny či už správania, pohybu, váhy, srsti atď. práve príznakom vážnych ochorení. Nebojte sa prísť k nám na kliniku a prekonzultovať s nami zmeny, ktoré pozorujete pri starnutí Váško zvieratka. Pretože nám denne prechádza rukami množstvo pacientov, dokážeme v týchto zmenách rozoznať prvé príznaky vážnych ochorení. Inokedy Vás len ubezpečíme, že sa jedná o prirodzené zmeny pri starnutí zvieratka.

Preventívne prehliadky pre zvieratká v seniorskom veku napomáhajú odhaliť chronické ochorenia v počiatočnom štádiu, teda ešte predtým, ako spôsobia na zvieratku výrazne viditeľné zmeny. Môžeme odhaliť napríklad cukrovku, nedostatočnú funkciu obličiek alebo iné choroby, nasadiť podľa potreby diétu alebo terapiu, monitorovať zmeny a predĺžiť život Vašeho zvieratka. Preventívnu prehliadku psíkov a mačičiek seniorov odporúčame absolvovať raz ročne. V rámci prehliadky je ideálne okrem klinického vyšetrenia nechať psíkovi či mačičke vyšetriť krv a moč. Zdá sa Vám každoročná prehliadka starnúceho zvieratka zbytočne príliš často? Verte, že je to skôr naopak! Zmeny v zdravotnom stave sa dejú u psíkov a mačičiek veľmi rýchlo. Približne totiž platí, že za jeden ľudský rok zvieratká akoby zostarli o 7 rokov.

Celkom jednoducho sa dá takáto seniorská zdravotná prehliadka spojiť napríklad aj s každoročným očkovaním. Klinické vyšetrenie je u nás na klinike pri očkovaní samozrejmosťou. Zahrnuje okrem iného meranie teploty, počúvanie srdiečka a pľúc, kontrolu slizníc a zubov, vyhmatanie lymfatických uzlín a prehmatanie bruška… Nebojte sa požiadať nás o komplexnejšie vyšetrenie, ktoré by malo určite zahrňovať rozbor krvi - hematológiu a biochémiu a tiež rozbor moču. Ten môžete odchytiť do skleneného zaváracieho pohárika cestou k nám na kliniku a rovno nám ho pri prehliadke odovzdať.