Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Boltík a jeho močové problémy

Boltík a jeho močové problémy

Dnes by sme Vám radi predstavili Boltíka, je naším pacientom už dlhšiu dobu a už od roku 2020 trpí močovými problémami. Pozorní majitelia si všimli, že Boltík má hustejší moč ako boli zvyknutí, začal močiť aj pod seba, predtým bol veľmi čistotný.

Majitelia v anamnéze spomenuli, že v minulosti dávali do klietky minerály kameň, ktorý Boltik vo veľkej miere olizoval. Pri klinickom vyšetrení reagoval bolestivo na oblasť močového mechúra, v ktorom bol hmatateľný obsah, kožu na spodnej časti tela mal potriesnenú močom a začínala sa mu aj zapalovať. Na RTG snímku z roku 2020 vidieť obsah v močovom mechúre (tzv. blato alebo sludge). 

Nakoľko obsahu v močovom mechúre nebolo veľa, Boltík dostal lieky od bolesti, podpornú terapiu na močové cesty a odporúčanie na úpravu stravy. Na pravideľných kontrolách bol Boltíkov stav stabilizovaný, ale bohužiaľ po roku sa mu problémy s močením opäť naplno prejavili. Zapálená koža na ventrálnej strane tela, ranka pri pohlavných orgánoch a extrémne hustý moč boli indikáciou na zopakovanie RTG snímkovania, kde si môžete povšimnúť obsah taktmer v celom močovom mechúre.

Boltík na našom pracovisku podstúpil operáciu. Jednalo sa o zákrok v celkovej anestézii a následný výplach močového mechúra. Vypláchli sme veľké množstvo blata a aj sformované močové kamene. Boltík sa z operácie plne zotavil a naďalej robí svojím majiteľom doma radosť.

A čo vlastne to blato/sludge je? Ako vzniká? A ako mu predchádzať?

Sludge u králikov vzniká kvôi ich unikátnemu metabolizmu vápnika. Nakoľko v črevách vstrebávajú všetok ktorý príjmu z potravy, v tele sa uloží len ten potrebný a takmer celý nadbytok je vylučovaný cez obličky opäť von z tela. Keď sa k tomu pridá znížený príjem tekutín, obezita, neaktivita, bolestivosť, neochota k močeniu, zvyšuje sa nám riziko jeho vyzrážania a následného hromadenia vápnika v močovom mechúre. Určite si všetci vieme predstaviť aké bolestivé je následné močenie, a tak sa mu králiček vyhýba, tým vzniká bludný kruh, ktorý problém umocňuje.

Predchádzať formovaniu blata môžeme tým, že nášmu králičkovi doprajeme dostatok čerstvej vody, sena a šťavnatej zeleniny. Šaláty radšej vynechajte, nakoľko obsahujú veľa oxalátov a dusitanov a tým zvyšujú riziko tvorby kameňov. Ďalej musíme dbať na jeho váhu a na dostatok pohybu. Bohužiaľ v procese tvorby sludgeu zohráva úlohu aj genetika, tak nás neváhajte kontaktovať ak by ste mali podozrenie, že aj Váš domáci miláčik má rovnaký problém ako Boltík.

Krátke video z operácie, nájdete aj na našom instagrame @primavet.sk.

https://www.instagram.com/p/CVYTUbXKvAW/?utm_source=ig_web_copy_link