Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Astma u mačičky Oxany

Astma u mačičky Oxany

Astma je časté ochorenie aj u zvieratiek. Prečítajte si o tomto ochorení, a ako sme pomohli mačičke Oxane. Astma mačiek je veľmi podobná ľudskej astme.

Ide o chronické ochorenie dolných dýchacích ciest, ktoré postihuje najmä priedušky a priedušinky, nie samotný pľúcny parenchým. Pri astmatickom záchvate tieto časti zhrubnú , zúžia sa a dochádza k sťaženému dýchaniu, ktoré sa v priebehu pár minút môže stať život ohrozujúcim. Často sa pridružuje kašeľ, ktorý vyzerá, akoby  mačke niečo vadilo v hrdle, ale môže pripomínať aj zvracanie. Záchvat kašľa sa objavuje hocikedy počas dňa a väčšinou trvá 10-15 minút. Ťažšie záchvaty sa prejavujú sťaženým dýchaním s otvorenými ústami až namodralými sliznicami.

Všeobecné príznaky mačacej astmy

  • Kašeľ a sipot
  • Pretrvávajúci kašeľ
  • Otvorené ústa pri dýchaní
  • Nahrbený postoj, krk natiahnutý nízko pri zemi a lapanie po dychu
  • Celková slabosť a letargia
  • Vykašliavanie peny
  • Namodralé sliznice

Predpokladá sa, že astma sa vyvíja v dôsledku alergickej bronchitídy, ktorá nastáva pri zápale pľúc po vdýchnutí alergénu (napr. peľ, plesne, prach z podstieľky), ktorý stimuluje imunitný systém. Symptómy podobné astme u mačiek môžu byť tiež spojené s inými ochoreniami postihujúce dolné dýchacie cesty, napr. bronchitída, zápal pľúc, nádorové ochorenia, vdýchnuté cudzie telesá, prípadne edém pľúc, ktorý spôsobuje kašeľ pri zlyhaní srdca. V prípade pretrvávania vyššie uvedených príznakov doporučujeme navštíviť veterinárneho lekára, ktorý ochorenia vylúči rôznymi vyšetreniami, v prvom rade posúdi klinický stav, počúva pľúcne pole fonendoskopom a diagnostiku môže doplniť o vyšetrenie krvi a RTG hrudníka. Medzi ďalšie metódy diagnostiky patrí bronchoalveolárna laváž, pri ktorej sa mačke v celkovej anestéze sterilným fyziologickým roztokom vypláchne priedušnica a priedušky. Následne sa roztok analyzuje aj so zachytenými bunkami. Pre posúdenie a odber vzoriek zo sliznice dýchacích ciest sa využíva bronchoskopia.

Mačička Oxana

Naše pracovisko navštívila aj mačka Oxana, ktorú trápil dlhotrvajúci kašeľ. Prešla celkovým klinickým vyšetrením a pri palpačnom vyšetrení priedušnice reagovala kašľom. Rontgenové snímky hrudníka a vyšetrenie krvi neodhalili nič patologické. Bola nasadená antibiotická terapia pre utlmenie zápalu, antihistaminiká v prípade alergického kašľa a sirup na posilnenie imunity, ktoré pomohli, ale po pár mesiacoch sa dávivý kašeľ objavil znova. Oxana teda podstúpila bronchoskopické vyšetrenie a tiež bronchoalveolárnu laváž, na základe ktorej bola potvrdená diagnóza astma.

Účinná terapia zahŕňa liek na otvorenie, potlačenie zápalu a imunitnej reakcie dýchacích ciest. Podobne ako u ľudí sa lieky môžu podávať prostredníctvom inhalátora.