Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Zápal ďasien u mačiek

Zápal ďasien u mačiek

Čo je gingivitída (zápal ďasien) u mačiek a ako správne postupovať pri diagnostike a liečbe tohto ochorenia? Na našej veterinárnej klinike sme sa stretli aj s týmito dvoma zaujímavými pacientmi.

Majitelia popisované podobné príznaky ochorenia ich mačiek. Išlo najmä o zníženú chuť do jedla, problémy pri prijímaní granuliek, zápach z úst, počuteľné dýchacie šelesty a výtok z nosa. Pri prehliadke sme zistili, že mačky majú zmeny na ďasnách, výrazné začervenanie a v druhom prípade aj zubný kameň.

Bolo navrhnuté krvné vyšetrenie pre vylúčenie alebo potvrdenie zápalu a samozrejme boli doporučené testy pre zistenie či mačky netrpia zákerným ochorením ako je mačací AIDS (FIV) a mačacia leukémia (FeLV), pri ktorých sú zmeny v ústnej dutine bežným nálezom.

Po negatívnom výsledku oboch ochorení sme sa rozhodli pre antibiotickú liečbu. Na istý čas sa príznaky zmiernili, ale potom sa opakovali. Pre podozrenie, že ide o ochorenie s názvom lymfocytárne- plazmocytárna gingivitída a stomatidída (názov podľa buniek, ktoré sa tu nachádzajú) bolo doporučené v oboch prípadoch vytrhanie všetkých zubov. Pravdepodobne ide o neadekvátnu imunitnú odpoveď na baktérie nachádzajúce sa v zubnom plaku. Avšak presné príčiny a vysvetlenia prečo ochorenie vzniká nie je doposiaľ známe.

Majitelia súhlasili s nami navrhovaným postupom, takže sa pristúpilo k plánu, ktorý bol nasledovný. Počas prvého zákroku sa vytrhali zuby z jednej polovice ústnej dutiny a pri druhom druhá polovica. Majitelia sa síce zo začiatku obávali, pretože si nevedeli predstaviť ako budú mačičky existovať a papať bez zúbkov. Avšak nakoniec im ich miláčikovia potvrdili svoju statočnosť a odmenili ich okamžitou spokojnosťou po zákroku, ktorú prejavili najmä zvýšenou chuťou do jedla. Mačičky sa následne mali lepšie, začali s chuťou papať i granulky, a samozrejme ustúpili i chrapoty a výtoky z nosa z čoho máme nesmiernu radosť i my.