Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Vyšší vek a Vaše zvieratko

Vyšší vek a Vaše zvieratko

Nesmieme zabúdať venovať dostatočnú pozornosť aj naším verným zvieracím spoločníkom, ktorí sú už v dôchodcovskom veku. Kedy patrí Váš psík, či mačička medzi geriatrikov?

Závisí to od plemena, veľkosti a hmotnosti. Platí pravidlo, čím väčší pes, tým je žiaľ kratší jeho život (je rozdiel medzi 8 ročnou čivavou a 8 ročným nemeckým ovčiakom). Samozrejme toto pravidlo neplatí striktne, už sme sa stretli aj s 13 ročným nemeckým ovčiakom, ktorý bol fit. Psíky menších plemien sa dožívajú dlhšie ako psíky veľkých plemien. Mačičky sú vo všeobecnosti dlhoveké.

Takže, kedy je asi vhodné prísť k veterinárovi na prehliadku?

Ak máte malého psíka, nič nepokazíte ak prídete na jeho piate alebo šieste narodeniny. Ak máte doma veľkého obra dajte mu darček k jeho piatym narodeninám a zastavte sa u svojho veterinára. Poviete si, že váš psík, mačička je zdravý, chutí mu papať, tak načo? Veľa ochorení môže prebiehať asymptomaticky, čo znamená bez prejavov, čo by si majiteľ všimol.

Čo všetko zahŕňa taká prehliadka?

Najskôr sa majiteľa opýtame, či psík, mačička nemajú problémy, ktoré by si všimli. Mnohé otázky môžu byť pre majiteľa zvláštne, no pre nás veľmi dôležité. Potom sa prejde ku klinickému vyšetreniu, hmotnosť, teplota, srdiečko, bruško, celého ho poriadne poprezeráme. V neposlednom rade zoberieme krv a urobíme hematologický(krvný obraz - biele a červené krvinky) a biochemický rozbor (pečeňové a obličkové enzýmy, glukóza). U starších psíkov odporúčame takéto vyšetrenie absolvovať minimálne raz za rok.

Prajeme Vám príjemne strávené schvíle s Vaším zvieratkom a nezabudnite myslieť na jeho zdravie aj v jeho vyššom veku!

Vaši veterinári z Primavet.sk