Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Thelazióza (Thelazia callipaeda)

Thelazióza (Thelazia callipaeda)

Je parazitické oftalmologické (očné) ochorenie mäsožravcov a človeka. Prenáša ho lesný druh drozofilnej mušky Phortica variegata. Tento parazit je prítomný v spojivkovom vaku a slzných kanálikoch.

Spôsobuje zápaly spojiviek, zvýšené slzenie, pocity svrbenia. Prvý prípad tohto ochorenia bol pozorovaný v roku 1910 v Pakistane a preto sa mu hovorilo "oriental eyeworm". V Európe bol jeho prvý výskyt zaznamenaný v roku 1989 v Taliansku (Piemont). Po roku 2000 sa objavil postupne vo väčšine Európy. V roku 2016 bol zaznamenaný aj na Slovensku konkrétne v okolí Košíc a Michaloviec a jeden prípad aj v Modre. Liečba tohto nepríjemného ochorenia spočíva v podaní vhodných antiparazitík a manuálneho vytiahnutia parazitov zo spojivkového vaku.

Máme aj vlastnú skúsenosť s Thelaziou. Pri prechádzke v Račianskych lesoch nad vinohradmi nás zrazu začali nepríjemne napádať otravné muchy. Najskôr sme tomu nevenovali pozornosť až kým si jeden z našich psov nezačal škriabať labou oko. Po dôkladnom prezretí spojivkového vaku sme pozorovali na tomto mieste dve muchy. Pokiaľ sa Vám niečo takéto stane, tak čo najskôr muchy zo spojivkového vaku odstráňte a ako prevenciu je vhodné podať príslušné antiparazitikum, ktoré dostanete u Vášho veterinárneho lekára.

Na našej klinike sme za posledný mesiac mali už 4 prípady Thelazie u psov a 1 u mačky, takže netreba toto ochorenie podceňovať a pri spozorovaní príznakov, neváhajte navštíviť veterinárneho lekára.

Vás tím Primavet