Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Starostlivosť o pazúriky domácich miláčikov

Starostlivosť o pazúriky domácich miláčikov

Správna starostlivosť o našich domácich miláčikov zahŕňa aj pravidelné strihanie ich pazúrikov. Preto sme si pripravili pre Vás článok práve o pazúrikoch.

Starostlivosť o psie pazúriky

Niektoré psíky si dokážu obrúsiť svoje pazúriky aj samy. Avšak problém obvykle nastáva predovšetkým u menších plemien, ktorým je potrebné skracovať pazúriky pravidelne. Je to z toho dôvodu, aby sa predišlo ich prerasteniu. Drápky, ktoré sa neskracujú sa môžu mechanicky poškodiť. Prerastené pazúriky je možné identifikovať pomerne rýchlo. Ide hlavne o neustále klopkanie o podlahu, ohýbanie pazúrikov smerom k zemi, do strán, či dokonca prerastanie do živého tkaniva.  Prerastené pazúriky môžu prekážať zvieratku v prirodzenom pohybe, nedovolia sa mu správne pohybovať, môže nastať dokonca deformácia pohybového aparátu.

Starostlivosť o mačacie pazúriky

Vonkajšie mačky s dĺžkou pazúrikov väčšinou nemajú problém. Skracovanie pazúrikov je nutné hlavne v bytových mačiek. Dlhé a ostré pazúry sú nebezpečné, preto je dobré, začať s pravidelným skracovaním už od prvých týždňov veku mačiatka. Docielime tým to, že si mačka  postupne zvykne na manipuláciu a strihanie pazúrikov. V domácnosti je vhodne mať k dispozícii pre mačku škrabadlo, kde si bude môcť sama brúsiť pazúry, ináč si miesto nájde sama.

Pazúriky morčiat a králikov

Morčatá a králiky zvyknú tráviť väčšinu času v klietke, čo znamená, že nemajú  možnosť si obrúsiť pazúriky, preto ich treba pravidelne strihať. Ak má morča pazúriky neprirodzenej dĺžky, začnú sa mu krútiť, čo má za následok sťaženie pohybu a priberanie na váhe. Králikom ich pazúriky neustále dorastajú, preto je tiež potrebné ich neustále kontrolovať a následne skracovať. Treba dávať pozor, aby sme pri domácom skracovaní  nezasiahli krvné cievy.

Ako si poradiť s pazúrikmi

Máte dve možnosti, ako si poradiť s pazúrikmi svojich zvieracích miláčikov. Môžete navštíviť veterinára alebo sa pokúsiť ostrihať ich doma. Ak sa rozhodnete skracovať pazúriky doma, myslite na to, že potrebujete výlučne špeciálne kliešte. Tie zakúpite v chovateľských potrebách alebo na veterinárnych klinikách. Určite nikdy nepoužívajte na strihanie pazúrikov zvierat klasické nožnice, či dokonca manikúrové nožničky. V prípade, že máte strach strihať pazúriky domácim miláčikom, obráťte sa radšej na veterinára alebo na zvierací salón.