Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Spoznávajte plemená - Zlatý retríver

Spoznávajte plemená - Zlatý retríver

Zlatý retríver patrí medzi jedno z najviac obľúbených psích plemien. Pôvodom pochádza z Veľkej Británie. Vystihuje ho predovšetkým lásky plný pohľad a jeho zlatá srsť.

V minulosti pracoval spolu s ľuďmi, preto aj z toho dôvodu je to veľmi priateľské plemeno, ktoré výborne zapadá do rodinného prostredia.

Povaha, výchova, výcvik

Jeho povaha je veľmi hravá. Je to energetický pes, veľmi ľahko sa dokáže prispôsobiť a dokonca sa hodí aj do mestského prostredia. Ide o psa s vyrovnanou a poddajnou povahou. Potrebuje však dostatok priestoru, kde dokáže prejaviť pracovnú stránku svojej povahy, a to hlavne pri hre s rodinou. Je to plemeno, ktoré je atleticky založené. Do jeho denného programu je nutné zahrnúť pohyb, prechádzku, ktorá bude plná zábavy, športových hier, voľného pohybu bez vôdzky. Ak mu dáte príležitosť dostať sa do vody, tak neodmietne. Avšak nezabúdajte na to, že šteniatka, resp. mladé psy nie je  nutné zaťažovať dlhými prechádzkami. 

Vzhľad 

Zlatý retríver je jedno z veľmi vzácnych plemien, ktoré má predpísanú farbu srsti. Práve jeho vzhľad ho robí atraktívnym plemenom. Farba jeho srsti sa pohybuje od zlatej farby až po krémovú. Vďaka jeho hustej podsade dokáže zvládať aj nepriaznivé počasie. Jeho srsť je veľmi hladká a mierne zvlnená. Vonkajšia vrstva je stredne veľká a vnútorná zarastená. Čo sa týka šteniatok, tak tie majú o niečo kratšiu srsť. Tým pádom je starostlivosť o srsť šteniatka o niečo jednoduchšia.  

Vzťah k ľuďom a deťom

Prekypuje ochotou robiť ľuďom radosť a je nesmierne trpezlivý. Pre mnoho ľudí predstavuje ideálneho rodinného psa. Vďaka jeho láskavej povahe sa vyznačuje ako skvelý domáci spoločník. Je to vhodný pes dokonca aj k deťom, dokáže im byť skvelým priateľom. Svojmu pánovi je veľmi oddaný, nezvykne bývať agresívny k cudzím ľuďom.

Starostlivosť

Starostlivosť o srsť nie je náročná, avšak vyžaduje si pravidelné česanie a kefovanie, aby sa predišlo zamotávaniu. Predovšetkým v období pĺznutia. V prípade, že Zlatý retríver vojde do vody, je nutné ho potom vykúpať. Pri správnej starostlivosti netreba zabúdať na správnu výživu.

Genetika

Ide všeobecne vo veľkej miere o odolné a zdravé plemeno. Avšak, ako všetky plemená, tak aj zlatý retríver môže mať určité zdravotné ťažkosti. V tomto prípade, ide o sklon k chorobe - dysplázia bedrových kĺbov. Je to dedičná choroba, minimalizovať riziko vzniku dysplázie je možné hlavne kvalitnou stravou, ktorá bude bohatá na minerály, ako aj vitamíny. Zvyknú sa objavovať aj problémy s očami (onemocnenie očných viečok).

Zaujímavosti zo života

Pôvodne ide o poľovníckeho psa, nazývaný ako prenášač. Bol vyšľachtený na lov vodných vtákov a zároveň vychovaný na prácu v teréne, ktorý mal prinášať postrelenú zver svojmu pánovi. Preto sa vyznačuje aj tým, že je ustavične ochotný prinášať Vám darčeky, či hračky.  V súčasnosti ide o dokonalé spoločenské zviera. Pes je zvyčajne oveľa ťažší ako suka. Pri stretnutí s inými psami nezvykne vyvolávať bitky. Zlatý retrívri sa využívajú aj ako vodiace psy pre nevidiacich, ďalej ako asistenčné psy pri terapiách (canisterapia) v nemocniciach, či domovoch dôchodcov. Dokonca pomôžu aj pri vyhľadávaní  drog a výbušnín.