Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Prevencia u geriatrických mačiek

Prevencia u geriatrických mačiek

V prípade starších mačiek je odporúčané pravidelné preventívne vyšetrenie. Dokážu sa tak včas podchytiť vážne ochorenia a správnou liečbou tak predĺžiť život pacienta.

Vyšetrenie zahŕňa podrobnú anamnézu a dôkladné klinické vyšetrenie pacienta. Odhalia sa tak progresívne zhoršujúce očné problémy, zápaly uší, gingivitída, zväčšenie lymfatických uzlín, štítnej žľazy. Kontrola kvality kože a srsti odhalí kožné nádory, alergie, parazity, infekcie a endokrinné ochorenia. Nesmierne dôležitá je auskultácia srdca a pľúc, kedy sa pri náleze šelestu odporúča podrobné kardiologické vyšetrenie. Palpácia abdomenu odhalí zväčšenie niektorých orgánov. V neposlednom rade treba dlhodobo sledovať váhu a výživný stav pacienta.

Ďalším dôležitým krokom je vyšetrenie krvi. Hematológia odhalí anémiu (akútnu, chronickú alebo súvisiacu s nádorovými procesmi), počet a diferenciál bielych krviniek zase zápal alebo infekciu v tele, doštičkové parametre sú vodítkom k diagnostike poruchy zrážania krvi. Biochemický panel u starších zvierat by okrem bežne stanovovaných parametrov ako je glukóza, urea, kreatinín, fosfor, vápnik, celkový proteín, albumíny, globulíny, pečeňové enzýmy, celkový bilirubín a cholesterol mal obsahovať aj SDMA a T4. SDMA je citlivý marker poškodenia obličiek, ktorý odhalý problém aj u pacienta bez klinických príznakov a zahájením podpornej liečby sa dokáže komfortný život mačky zásadne predĺžiť. Tyroxín je hormón štítnej žľazy a monitoruje sa pre ochorenie nazývané hyperthyreoidizmus, toto ochorenie s vplyvom na metabolizmus pacienta spôsobuje žravosť a súčasne chudnutie.

Vyšetrenie moču je vhodné na detekciu infekcií močových ciest, ochorenia obličiek a diabetu mačiek. Pri podozrení na bakteriálnu infekciu sa jednoduchým odberom zasiela moč na kultiváciu a antibiotiká sa nasadzujú až na základe citlivosti daných baktérií.

Koprologické vyšetrenie trusu je tak ako u mačiatok aj u geriatrikov vhodná voľba pri boji s endoparazitmi vzhľadom na oslabenú imunitu gastrointestinálneho traktu oboch skupín.

Testovanie na FIV a FeLV je vhodné prevažne u mačiek pohybujúcich sa vonku s kontaktom s inými mačkami.