Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Polycystické ochorenie obličiek - PKD

Polycystické ochorenie obličiek - PKD

Vyskytuje sa u exotických mačiek, najmä však obľúbených britských krátkosrstých.

Toto ochorenie vzniká zdedením chybného génu, a je prenosné na 50 % potomkov, preto by postihnuté mačky mali byť vyradené z chovu.

U takto postihnutých vyvíjajúcich sa mačiatok sa ešte v maternici zakladajú mikrocysty v obličkách, ktoré po narodení stále rastú a tlakom tekutiny v nich stláčajú tkanivo obličiek až do tej miery, že odumrie. Ochorenie sa prejaví niekedy okolo 7. roku života mačičky. Prvé príznaky sa ale často môžu prejaviť aj skôr.

Obličky s takto zničeným funkčným tkanivom nemajú šancu plniť svoju úlohu - filtrovať odpadové látky z tela. Tie sa potom koncentrujú v tele, škodia orgánom a spôsobujú typické príznaky obličkového zlyhávania - časté pitie a močenie, slintanie, vracanie, úbytok hmotnosti.

U postihnutých zvierat sa zvyčajne začína s liečbou až pri prejave prvých klinických príznakov. Liečba spočíva najmä v podpore činnosti obličiek a šetriacej diéte. Postihnuté zvieratá častokrát nie je nutné utrácať. Je dobré ich kastrovať a nechať v kľude a bez záťaže prežiť plnohodnotný život.