Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Ochorenia, ktoré prenášajú kliešte

Ochorenia, ktoré prenášajú kliešte

Ochorenia, ktoré prenášajú kliešte môžu u zvieratka spôsobiť dokonca psychické problémy. Naznámejšie ochorenia, ktoré dokáže kliešť preniesť na Vášho domáceho miláčika sú napríklad:

Lymská borelióza

Pôvodcom je baktéria nazývaná ako Borrelia burgdorferi. Ide o jedno z najbežnejších ochorení prenášané kliešťom z rodu Ixodes. Prejavuje sa približne 2-3 týždne po nasatí kliešťa. Medzi klinické príznaky patria vysoká teplota, bolesť kĺbov, opuchy. Neskoršie môže nastať zápal srdcového svalu, či postihnutie obličiek (pokročilé štádia).

Babezióza 

Toto ochorenie môže spôsobiť dokonca rozpad červených krviniek. Prvé príznaky nastupujú už 10-21 dní po napadnutí kliešťom. Typickým príznakom môže byť tmavý moč, ktorého zafarbenie je spôsobené práve rozpadom červených krviniek. Ďalej pozorujeme apatiu, nechutenstvo príjmať potravu, horúčku a anémiu, zväčšenie sleziny. Babezióza patrí k veľmi závažným ochoreniam, vyžaduje si rýchly začiatok liečby, pretože môže v neskorých prípadoch nastať dokonca až úhyn zvieraťa.

Anaplazmóza 

Bakteriálne ochorenie napádajúce biele krvinky a krvné doštičky. Inkubačná doba je cca týždeň. Príznaky ochorenia sú horúčka, bolestivosť, opuchy kĺbov, či krívanie. Znížený počet krvných doštičiek spôsobuje to, že ľahšie dochádza ku krvácaniu (krvácanie z nosa, či z konečníka). Tieto príznaky podobné chrípke sa môžu objaviť až po inkubačnej dobe. 

Ehrlichióza 

Bakteriálne ochorenie prenášané hlavne kliešťami z rodu Rhipicephalus a Dermacentor. Ehrlichie napádajú, tak isto, ako anaplazmy, biele krvinky. Príznaky pozorujeme minimálne po týždni. Prejavujú sa napr. v podobe horúčky, bledej sliznice, zväčšením lymfatických uzlín, arytmiou, zväčšenie pečene, problémamy s dýchaním, či očami. Dostaviť sa môže aj strata hmotnosti, nechutenstvo, ako aj problémy so srdcom. 

Mykoplazmóza (hemoplazmóza)

Bakteriálne ochorenie, ktoré napadáva červené krvinky sa vyskytuje väčšinou u mačiek. Možný prenos je aj na nenarodené mačiatka, a to cez placentu. U psov sa vyskytuje zriedka. Rozpad červených krviniek môže spôsobiť anémiu, apatiu, nechutenstvo a bledé sliznice. Prejaviť sa môže aj únava, či horúčka.