Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Najčastejšie kožné ochorenia u zvierat

Najčastejšie kožné ochorenia u zvierat

Medzi najbežnejšie zdravotné problémy, ktoré postihujú našich štvornohých domácich miláčikov patria ochorenia kože. Hlavne s príchodom jarno-letného obdobia sa zvyšuje frekvencia výskytu práve kožných chorôb.

Venovať pozornosť problémom kože zvierat je nevyhnutné. Nielenže im ochorenie spôsobuje nepríjemný pocit, diskomfort, ale aj vážne zdravotné problémy. Medzi najčastejšie príčiny radíme parazity, alergie, poruchy metabolizmu, poruchy vnútorných orgánov. Na ochorenie Vás môže upozorniť aj neobvyklé správanie Vášho domáceho miláčika, ktorý môže byť nepokojný alebo sa bude neustále škriabať, či otierať o určité predmety v domácnosti.  Na koži psa sa objavia odreninky, chrasty, či hrudky. Pokožka začne červenieť a následne sa intenzívne odlupovať.

Demodikóza

Je časté kožné ochorenie, ktoré trápi zvieratá predovšetkým na jar. Spôsobuje ho roztoč nazývaný ako Demodex Canis. Dokáže spôsobiť zvieraťu závažné zdravotné problémy. Prenáša sa obvykle z matky na šteniatko.  Demodikóza sa prejavuje v podobe jedného alebo viacerých kruhových ložísk, stratou srsti, vznikom šupiniek, červenaním  kože na nose, čele, v okolí oči, či na labkách, svrbením. Diagnostikovať ochorenie môže veterinárny lekár pomocou vzorkou vrchnej kože, ktorá sa zoškriabe skalpelom a následne vyšetrí pod mikroskopom. Niekedy je nutné zvoliť terapeutickú diagnostiku. V prípade, že sa ochorenie nelieči  môže nastať celoživotné postihnutie. Liečba je formou podávania ektoparazitík formou tabliet, spot on prípravky, alebo granuliek. Čo sa týka prevencie odporúčame peliešok zvieratka dezinfikovať. Demadikóza sa okrem psov vyskytuje aj u mačiek, avšak u mačiek je ochorenie oveľa vzácnejšie. Príznaky prejavujú podobné ako psy.

Atopická dermatitída

Ide o kožnú alergiu, ktorá postihuje psy hlavne v oblasti tváre, na nohách, bruchu, či na hrudi. Alergia je vyvolávaná alergickou reakciou na bežné zložky prostredia, akými sú prachové roztoče, prach, peľ, spóry plesní). Príznaky, ktoré sprevádzajú ochorenie sú slzenie, výtok z nosa, kašeľ, zápal pokožky, obtieranie tváre o koberec, zvýšenie olizovania a okusovania labiek, ušné zápaly, či dokonca horúce ušnice. Atopická dermatitída sa považuje za genetické ochorenie. V prípade dedičnej, genetickej dematitídy neexistuje liečba. Väčšina pacientov si vyžaduje celoživotnú pozornosť svojich majiteľov. Zmierniť ochorenie môžeme napr. eliminovaním styku s alergénmi, liekmi proti svrbeniu, povrchovou terapiou, či kozmetickými prípravkami.

Kvasinkové infekcie

Prejavujú sa u psov, hlavne na miestach, ktoré sú ťažšie dostupné, ako napr. ušnice. Pokožka počas ochorenia hrubne a svrbí. Môže nastať aj zmena sfarbenia na  žltú, dokonca aj hnedú. Ochorenie sprevádza aj nepríjemný zápach. Liečba ochorenia sa nepovažuje za náručnú, ide v podstate o aplikáciu určitého krému na postihnuté miesta pokožky alebo použitím iných prípravkov určených proti kvasinkovým infekciám.

Dôležitá je prevencia

Dôležitá je správna prevencia. Majiteľ musí svojmu psovi venovať pozornosť, prehliadať jeho pokožku. Efektívnym spôsobom, ako dokážeme odstrániť odumretú časť pokožky je práve česanie, kefovanie v pravidelných intervaloch, kúpeľ a použitie vhodnej kozmetiky. Odporúčame sa vždy poradiť s veterinárnym lekárom ohľadom liečby a zmiernení kožného problému.