Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Mastocytóm

Mastocytóm

Tak ako sa vyskytujú onkologické ochorenia u ľudí, veľmi často sa vyskytujú aj u starších psíkov.

Najčastejšie sa tumory nachádzajú v koži. Takmer každého staršieho psíka, ked prehmatáme, nájdeme nejakú tú hrčku. Najčastejšie ide o nezhubné tukové tumorčeky - lipómy, ktoré sú vytvorené z premnoženia tukových buniek a nie sú nebezpečné. Každú podozrivú hrčku by však mal vyšetriť veterinár.

Druhým najčastejším tumorom na koži býva mastocytóm. Casto vyzerá ako začervenalá výražka, môže dokonca aj svrbieť. Svrbí preto, lebo tumor vytvára histamín - svrbivý mediátor, ktorí sa vylučuje aj u ľudí pri alergii. U nás sme sa s mastocytómom stretli u staršieho zlatého retrievera Brinkleyho. Toto plemeno totiž spolu s boxerom patrí predisponovaným plemenám na tento druh nádoru. Majiteľ nahmatal začervenalú hrčku na stehne psíka doma pri hladkaní.

U nás sme mu tenkou ihlou zobrali pár buniek z tumoru na cytológiu. Cytológie sa nemusíte bát, bolí to len ako pichnutie ihlou pri vakcinácii :) Po odbere vzorky si doktor bunky prehliadne pod mikroskopom a povie, či ide o nádor, alebo o absces - čo je hrčka vzniknutá následkom zápalu.

Brinkleyho hrčka bola zdiagnostikovaná ako mastocytóm - už spomínaný histamínový tumor. Naštastie bol nezhubný. Každopádne mu bol chirurgicky odstránený a psík sa teší dobrému zdraviu.