Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Mačky, toxoplazmóza a jej riziko pre človeka

Mačky, toxoplazmóza a jej riziko pre človeka

V poslednej dobe sa na nás obrátilo dosť z Vas ohľadom toxoplazmózy u mačiek a jej vplyvu na tehotenstvo.

Toxoplazmóza je ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na človeka a je spôsobené parazitom Toxoplazma gondii. Tento parazit bežne napáda stavovce, najčastejšie vtáky a hlodavce, ale konečným hostiteľom, u ktorého má parazit schopnosť sa množiť, sú mačky.

Mačka sa môže nakaziť konzumáciou infikovaného vtáka, hlodavca, prípadne iného surového mäsa. Infikovaná mačka vylučuje v stolici 2 - 3 týždne po nakazení vajíčka toxoplazmy. Po tomto čase prestáva byť mačka infekčná, vytvorí si protilátky a vajíčka vylučuje iba pri veľkom oslabení v prípade ťažkého ochorenia. Navyše, vylúčené vajíčka potrebujú čas, minimálne jeden deň na dozretie, aby sa z nich bol schopný vyvinúť parazit a stali sa tak nebezpečné pre človeka. Samotná toxoplazmóza sa u mačky len zriedkavo prejaví klinickými príznakmi.

U všetkých zvierat sa môžu nachádzať infekčné štádiá v tkanivách, hlavne svalovine vo forme infekčných cýst. Tieto sú možným zdrojom infekcie veľmi dlhú dobu, pravdepodobne po celý život hostiteľa.

Nákaza človeka toxoplazmózou je možná viacerými spôsobmi:

  • Hlavným zdrojom infekcie je konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného infikovaného mäsa.
  • Konzumáciou zle umytej zeleniny (najčastejšie z domácich záhradiek, kde sa výkaly mačiek dostávajú do pôdy), prácou v záhrade.
  • Konzumáciou infikovaných vajec a nepasterizovaného mlieka.
  • Kontaktom s infikovanými mačacími výkalmi a následná nedostatočná hygiena

Pre zdravého človeka je to pomerne ľahko zvládnuteľné ochorenie, ktoré sa buď vôbec neprejaví, alebo má podobné príznaky ako chrípka. Väčšinou mierne príznaky o niekoľko dní zmiznú, človek si vytvorí protilátky a je doživotne chránený pred každou ďalšou infekciou parazitom Toxoplasma gondii.

Najviac ohrozená skupina

Najviac ohrozenou skupinou sú osoby s oslabeným imunitným systémom a nenarodené deti. Pokiaľ sa gravidná žena infikuje tesne pred otehotnením alebo počas prvého trimestra, zvyčajne dochádza k potratu. Pri infekcii v druhom trimestri môžu vzniknúť rôzne vrodené vady. Čím je plod starší, tým je riziko jeho poškodenia menšie.

Ako sa možno chrániť pred toxoplazmózou

  • Vyhýbať sa konzumácii surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa, vajíčok alebo nepasterizovaného mlieka.
  • Pri konzumácii zeleniny a ovocia zo záhradky dbať na zvýšenú hygienu, zeleninu a ovocie riadne umyť.
  • Hlavne počas gravidity nie je vhodné kontaktovať voľne žijúce mačky a hladkať ich. Ak uvažujete o zaobstaraní si mačiatka, radšej počkajte, alebo uprednostnite staršiu mačku, ktorá bola chovaná výlučne v byte a viete, čím bola kŕmená.
  • Ak máte bytovú mačku, nekŕmte ju surovým mäsom. Pokiaľ jej potravu budú tvoriť granule, konzervy a varené mäso, je minimálne riziko, že sa infikuje toxoplazmózou.
  • Mačací záchod čistite aspoň raz za 24 hodín, aby vajíčka parazitov nemali šancu dozrieť a stať sa infekčnými. Najlepšie je, ak sa počas gravidity o čistenie záchoda postará iný člen rodiny.
  • Pokiaľ máte mačku, ktorá má voľný výbeh von, je potrebné zvýšiť hygienu, ak má prístup do kuchyne, prípadne jej ho obmedziť.
  • Pravidelné vyšetrenie mačky u veterinára a udržiavanie jej dobrého zdravotného stavu.

V žiadnom prípade nie je nutné sa vašej mačičky zbavovať ani sa jej vyhýbať. Samotným kontaktom s mačkou vám prenos a infekcia toxoplazmózy nehrozí. Ak máte akékoľvek pochybnosti, vždy môžete mačičku priniesť na vyšetrenie k veterinárovi. Na základe výsledkov z laboratória je možné posúdiť, či od vašej mačičky hrozí nejaké riziko.

Vyšetrenie mačky na toxoplazmózu

Vyšetrenie krvi: Krv sa vyšetruje na prítomnosť protilátok proti toxoplazmóze. Tým sa preukáže, či sa mačka s toxoplazmózou stretla, alebo je infikovaná

Veríme, že pre Vás tieto informácie budú užitočné a prajeme príjemné chvíle strávené s Vaším zdravým zvieratkom!

Vaši doktori z PrimaVet.sk