Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Mačacie akné

Mačacie akné

Postihuje mačky každého veku a plemena. Predisponované sú najmä mačky Perzské. Príčina vzniku nie je stále úplne objasnená.

Toto dermatologické ochorenie môže byť spôsobené zvýšenou produkciou kožného mazu, jeho zmenou zloženia, ale aj stresom, imunosupresiou (oslabenie imunitného systému) alebo vírusovou infekciou.

Najčastejší výskyt býva na brade a pyskoch. Brada sa nám môže zdať akokeby "špinavá". Najprv pozorujeme malé čierne bodky (komedóny). Neskôr sa tieto malé čierne bodky zlepujú s chlpmi a dajú sa odstrániť len s nimi. To môže viesť k vzniku malých abscesov až následne k vzniku väčších chrást.

Ochorenie začína byť svrbivé a mačka si môže traumatizovať kožu, čo vedie až k sekundárnemu bakteriálnemu zápalu kože tzv. pyodermia. Vyskytnúť sa môže jeden krát za život, ale v niektorých prípadoch sa vyskytuje znova aj po preliečení a pretrváva po celý život.

Terapia je rôzna a záleží od štádia ochorenia. V počiatočných štádiách kedy sú prítomné len spomínané komedóny, postihnuté oblasti pravidelne liečime lokálnymi antiseptickými prípravkami, ktoré rozpúšťajú maz. Ak dôjde k sekundárnemu zápalu kože v danej oblasti, tu je už potrebné liečiť zvieratko lokálnymi alebo celkovými liekmi.

Zo zoohygienických opatrení je ideálne vymeniť všetky misky za keramické alebo nerezové a pravidelne ich udržiavať čisté.