Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Kedy začať s úpravou srsti u šteniatka

Kedy začať s úpravou srsti u šteniatka

Noví majitelia šteniat sa obvykle stretávajú s dvomi druhmi rád o úprave srsti. Skúsení chovatelia bez obáv odporúčajú začať s úpravami hneď v 8 týždni, po príchode domov s novým členom rodiny.

Avšak väčšinou prevláda názor, že šteniatko minimálne do 6 mesiacov netreba vôbec česať, kúpať ani strihať. Tak kde je teda pravda?

Asi nikoho neprekvapí, že majitelia krátkosrstých plemien to majú so starostlivosťou o srsť o niečo jednoduchšie, a to hneď od samotného začiatku. Ak si však zaobstaráte domov šteniatko s dlhou srsťou, čím skôr si osvojíte základné úkony spojené s údržbou takejto pýchy každého psa, tým lepšie. Následne môžete vykročiť správnym smerom pre zachovanie bezproblémovej starostlivosti o psíka, a to po celý jeho život.

Základom je určite česanie

Šteňatá si musia v prvom rade navyknúť na manipuláciu, prítomnosť akéhosi čudného cudzieho predmetu v ruke majiteľa (kefa, hrebeň). Taktiež si musia zvyknúť na nutnosť zostať v pokoji stáť či ležať, kým nepríde vytúžená odmena v podobe maškrty alebo hry.

Na začiatok je ideálne ,,česať“ alebo sa skôr o to snažiť čo najčastejšie. Zároveň je vhodné spojiť česanie s niečím príjemným. S väčšinou šteniatok to nie je úplne ľahké. Vhodná doba na úpravu srsti je obvykle čas po príchode domov z prechádzky. Vtedy máte istotu, že šteňa je aspoň trochu unavené a môžete pár sekúnd pokoja využiť práve na česanie.

Prečo je česanie dôležité?

Okrem toho, že odstraňuje odumretú srsť a predchádza vzniku dredov, ktoré bolestivo ťahajú kožu psíka sa česaniu pripisuje aj pozitívny vplyv na dobré prekrvenie pokožky. Pravidelným a správnym česaním je srsť aj pokožka zdravá, zbavuje sa nečistôt a zároveň zmierňuje pĺznutie. Navyše dokáže prispieť k dobrému vzťahu majiteľa s jeho psom. Ak psík česanie toleruje, alebo si ho dokonca užíva rovnako ako vy, je to prekvapivo skvelý spôsob ako sa zbaviť stresu po náročnom dni. Pri česaní  máte aj omnoho väčšiu šancu všimnúť si akékoľvek zmeny na koži psa. V prípade objavenia určitých útvarov môže skorá diagnostika psovi doslova zachrániť život.

Česanie máme zvládnuté, tak kedy je teda vhodná doba šteniatko prvýkrát ostrihať?

Ak so svojím novým členom rodiny neplánujete výstavnú kariéru, salón môžete prvýkrát navštíviť už okolo 3 - 4 mesiaca veku šteniatka. V tomto veku ide skôr o návyk a oboznámenie sa s tým, ako to v takom salóne funguje. Psík si zvykne a v dospelosti nebude mať žiadny problém s návštevou psieho salónu. V salóne sa štandardne vykonajú len drobné úpravy srsti padajúcej do očí, hygienická úprava srsti pri análnom otvore, skrátenie pazúrikov, srsti okolo a medzi vankúšikmi labiek, ak je to potrebné. Pri plemenách s hrubou srsťou sa jemne pretrháva ich srsť, ktorá už stihla dozrieť a pripraví sa na ďalšiu dôkladnejšiu úpravu v budúcnosti.

Šteňa teda krátkymi, ale zato častejšími návštevami postupne zisťuje, že mu v salóne naozaj nič nehrozí. Odvážnejšie psíky si dokážu pri úprave časom aj zdriemnuť. Rovnako strihač môže efektívnejšie komunikovať s majiteľmi, prípadne im poradiť, ako sa môžu vyhnúť niektorým bežným chybám pri česaní a podobne.