Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek je v súčasnosti jedna z najčastejšie vykonávaných preventívnych operačných zákrokov.

Je to pomerne jednoduchý a z pohľadu zvieratka veľmi dobre zvládaný zákrok, ktorý Vám a Vašim miláčikom uľahčí život. Mačky oslobodí od vyčerpávajúcej ruje, gravidity a následnej starostlivosti o mačiatka, ktoré častokrát uhynú, pretože mačka sa o všetky niekedy nedokáže postarať. Kocúrov kastráciou ochránite od bitiek s inými kocúrmi (prestane súťažiť o mačky), tiež tým zamedzíte ich značkovaniu. Rovnako sa tak zabráni nechcenej produkcii mačiat, ktorým nie je možné nájsť domov a poskytnúť im adekvátnu starostlivosť.

Sterilizácia mačky (samice)

Ide o chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni maternica aj s vaječníkmi (ovariohysterektómia). Vykonáva sa kedykoľvek alebo najskôr vo veku 5-6 mesiacov. Taktiež vymizne riziko zápalu maternice a dramaticky sa zníži riziko nádorových ochorení mliečnych žliaz mačky. Ďalšie výhody sú zvýšená prítulnosť k majiteľovi, zmenšenie aktívneho rádiusu pohybu mačky, mačky sa doživajú vyššieho veku.

Kastrácia kocúrov

U kocúrov sa pri kastrácii chirurgicky odstránia semenníky, nadsemenníky a časť semenovodov a to najskôr vo veku 8-9mesiacov. Kocúr ale nestráca chuť sa páriť ihneď po zákroku, ale až o pár týždňov (v závislosti od jeho veku).

Ide o nezvratný zákrok

Kastrácia kocúrov, tak ako aj sterilizácia mačiek je nezvratný zákrok a plodnosť zvierat sa už nedá obnoviť. Kocúry sa po kastrácii menej túlajú, sú menej agresívne, zníži sa ich teritoriálne značkovanie močom. V neposlednom rade sa u obidvoch pohlaví zníži riziko infekčných ochorení.

Na čo treba dať pozor po kastrácii/sterilizácii 

Pozor si treba dávať na zvýšenie váhy zvieratka v dôsledku zníženia produkcie hormónov, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu. Zvýši sa apetít a zníži sa spotreba energie. Existujú aj krmivá špeciálne určené pre kastrované mačky a pre kastrovaných kocúrov, ktoré sú prevenciou pred ukladaním nadbytočného tuku a zároveň predchádzajú tvorbe močových kameňov. Spomínané úkony, ako aj zakúpenie diétnych granúl pre kastrovaných kocúrov a sterilizované mačky môžete uskutočniť aj v našej ambulancii.

Veľmi radi Vám poradíme a pomôžeme sa správne rozhodnúť.