Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Folikulárna konjunktivitída

Folikulárna konjunktivitída

Termín konjunktivitída označuje zápal spojiviek. V spojovke sú zhluky imunitných buniek známe ako lymfoidné folikuly, ktoré sú súčasťou imunitného systému vášho psa.

Reagujú na bakteriálne či vírusové infekcie a enviromentálne alergény, ako je prach a tráva. Ak dôjde k nadmernej stimulácii týchto imunitných buniek, môžu sa zväčšiť folikuly, čo potom označujeme pojmom folikulárna konjunktivitída. Tento stav sa najčastejšie vyskytuje u psov do 18 mesiacov, pretože ich imunitný systém sa stále vyvíja.

Aké sú príznaky folikulárnej konjunktivitídy?

Vplyvom zapálených folikulov dochádza k dráždeniu rohovky, slzotoku a infekcii spojiviek. Medzi najzjavnejšie klinické príznaky patrí výtok z očí, ktorý sa môže meniť od čírej po žltú farbu, začervenanie spojivkového tkaniva a takisto si môžte všimnúť časté šúchanie si očí labkami.

Ako sa diagnostikuje folikulárna konjunktivitída?

Veterinár môže diagnostikovať folikulárnu konjunktivitídu na základe vyšetrenia. Lokálne znecitlivenie umožnuje dôkladnejšie preskúmanie oka vrátane vnútornej plochy tretieho viečka na ktorom sú zväčšené folikuly najprominentnejšie. 

Aké sú možnosti terapie?

Mierne prípady folikulárnej konjunktivitídy nevyžadujú liečbu. Toto je normálna reakcia oka na imunitnú stimuláciu a nie je potrebné ju nevyhnutne upravovať, je často samolimitujúca a zvyčajne sa zlepšuje, keď psy starnú a imunitný systém dozrieva. Ak sú však klinické príznaky evidentné, liečba zvyčajne spočíva v prepláchnutí očí, aby sa odstránili antigény a zvyšky iritantov.  Aplikácia antibiotických alebo kortikoidných kvapiek či masti pomôže zmierniť lokálny zápal. V prípadoch, ktoré nereagujú na topickú liečbu, treba zvážiť chirurgický debrídement folikulov.

Aká je prognóza folikulárnej konjunktivitídy?

Prognóza folikulárnej konjunktivitídy je dobrá, bez dopadu na kvalitu zraku. Bežná je však rekurencia a následne opakovanie liečby, preto môže byť užitočné pokúsiť sa identifikovať a vylúčiť alergén, ktorý by tento stav mohol potencionálne spôsobovať.