Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Dysplázia bedrových kĺbov

Dysplázia bedrových kĺbov

Aký druh pohybu možem dopriať svojmu psíkovi s touto diagnózou? Aj psík s nepríjemnou diagnózou musí ostať po telesnej stránke fit.

Dobré osvalenie zadných končatín zastabilizuje uvolnenú hlavicu stehnovej kosti v bedrovej jamke a tým sa kvalita života psíka zlepší. Aký druh pohybu sa odporúča a čoho sa radšej vyvarovať?

Plavanie - JE TOP

V lete na plávanie denne využívajte štrkoviská a rieky s pomalým tokom, aporty robte z vody, alebo z blízkeho brehu. Nehádžte aporty z diaľky - chorým kĺbom nerobia dobre šprinty, skoky a otočky.

Chôdza vo vode

Druhým najlepším spôsobom posilnenia kĺbov je prechádzka po brehu jazera, kedy psík ide popri vás na vôdzke a kráča vo vode, pričom je ponorený po brucho.

Chôdza a klus pri nohe

Pri bežných vychádzkach a výletoch využívajte klus a chôdzu. Tento druh pohybu takmer vôbec nezaťažuje kĺby. Dĺžka prechádzky má byť taká, aby sa mu po nej nezhoršil stav, čo sa prejaví krívaním alebo stuhnutosťou pri vstávaní. Ak sa to predsa stane, nabudúce mu skráťte prechádzku napr. o 15 minút. Sami si musíte vysledovať, akú dlhú prechádzku Váš psík zvládne, aby nenastali ťažkosti ( krívanie, stuhnutosť).

Hra

Hra Vášho psíka by mala byť kontrolovaná, nemal by aportovať zo zeme, naháňať sa divoko s inými psíkmi a za zverou - kĺbom robia zle rýchle obrátky a skoky. Mal by mať klasický psí život - ako psík bytový alebo záhradný.

Tiež by sme ho nemali brať na vysokohorské turistiky ani behať s ním popri bicykli. Môžte ho viac zamestnávať rôznymi hryzacími a IQ hračkami pre psy.

Terén

Ideálnym terénom pre vychádzky je rovná plocha ( trávnik, asfalt). Kĺbom nerobí dobre prispôsobovanie sa rôznym jamám a nerovnostiam terénu napr. v lese alebo oráčine na poli.

Prvá pomoc pri prílišnom preťažení kĺbov

Preťaženie kĺbov po prehnanom pohybe sa prejaví strnulosťou, krívaním alebo ťažkosťami pri vstávaní. Na tento účel použite suchý chlad ( mrazená zelenina). Uložte si psíka do ľahu, na bedro mu dajte uterák a naň mrazenú zeleninu. Nechajte pôsobiť 15 minút. Opakujte aj na druhom kĺbe. Môžte 5 dní podať lieky od bolesti a samozrejmosťou je prísny kľudový režim 1 týždeň. Kĺby sa po týchto úkonoch zasa zostabilizujú a zápal ustúpi.

Psíkom s dyspláziou, ktoré majú ťažkosti pri vstávaní po oddychu, môžme pred vstaním rozcvičiť nôžky. Pasívne hýbte končatinou v bedre dopredu a dozadu (10 - 15 x) a potom psíkovi pomôžte sa postaviť a pomaly rozhýbať.

Dúfame, že Vám náš krátky prehľad trošku pomohol a uľahčí Vám život s takto postihnutým psíkom. Aj tieto psíky dokážu prežiť plnohodnotný život, keď sa im zvolí vhodný druh pohybu.

Tím kliniky Primavet