Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Cushingov syndróm

Cushingov syndróm

Neprehliadnite toto závažné ochorenie, ktoré sa prejavuje nadmerným pitím a močením.

Cushingov syndróm je ochorenie endokrinného systému. Dochádza k nadmernej produkcii glukokortikoidov, hlavne kortizolu.Tento hormón je dôležitý pre reguláciu metabolizmu bielkovín, cukrov a tukov. K produkcii kortizolu dochádza v nadobličkách a je kontrolovaný hypofýzou.Jeho nadmerné množstvo vplýva negatívne na celkový metabolizmus organizmu.

Príčinou hyperadrenokorticizmu býva najčastejšie nádor na hypofýze (cca 80%prípadov), nádor kôry nadobličky (cca 20% prípadov). Niekedy sa môže vyvinúť aj v dôsledku dlhodobého podávania kortikosteroidov pri liečbe iných ochorení (tzv.iatrogénny Cushingov syndróm).

Ochorenie sa vyvíja postupne a nepozorovane

K najčastejším príznakom patrí PÚPD, tkzv. polyúria a polydipsia, nadmerné pitie a močenie. Je možné pozorovať zmeny na koži a vypadávanie srsti. Zvýšená unaviteľnosť, dušnosť a vysoký tlak. Telesná hmotnosť býva zvýšená, brucho býva previsnuté. Dochádza aj k narúšaniu imunitného systému, zhoršuje sa hojenie rán a zvyšuje sa náchylnosť k infekciám.

Na liečbu hyperadrenokorticizmu u psov sa využíva najmä medikamentózna liečba. Spočíva v celoživotnom podávaní liekov znižujúcich hladinu kortizolu. Pri neliečení ochorenia hrozí rozvinutie ďalších závažných ochorení ako cukrovka, zlyhanie srdca, obličiek, pečene.