Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Chov chameleóna

Chov chameleóna

Kedže sa chov týchto nádherných plazov rozmáha stále viac aj v našich končinách, pripravili sme pre Vás súhrn základnej starostlivosti o týchto exotických domácich miláčikov.

Pokiaľ sa rozhodnete zaobstarať si tohto výnimočného plaza, musíte počítať najmä s priestranným teráriom situovaným do výšky. Malo by mať rozmer pre dospelých jedincov minimálne 50x50x80 cm, pre samca na výšku aj 100cm. Samozrejme pre mláďatá volíme terárium menších rozmerov, lebo by sa mohlo stať, že by si v priestrannom teráriu nevedeli nájsť potravu. Do veľkého terária ich prekladáme až vo veku 6 mesiacov. Vetranie by malo byť zabezpečené najlepšie z vrchu a z boku, aby mohol vzduch bez problémov cirkulovať. Umiestnenie by nemalo byť na veľmi exponovanom mieste, lebo chameleón je dosť plachý. Takisto nie je vhodné ho pokladať na zem, ale skôr do výšky vašich očí, aby malo zvieratko výhľad. Je vhodné umiestniť do terária rôzne vetvičky, konáre, pretože chameleóny radi šplhajú. Takisto rastliny, či už umelé alebo živé. Výhodou živých rastlín je, že pomáhajú udržiavať prijateľnú vlhkosť vo vnútri terária. Zo živých rastlín môžme dovnútra umiestniť napr. Fikus, slezinník, bromélie atď. Terárium rosíme 2-3x denne, v dospelosti chameleóna 1x denne. Netreba to ale prehánať. Terárium by malo byť do hodiny suché. Substrát volíme napr. lignocel (lisovaný kokosový substrát) zmiešaný s pieskom v pomere 1:1. Na povrch môžeme umiestniť napr. uschnuté listy. Tento substrát je vhodný aj pre pestovanie živých rastlín. Nemenej dôležité je založiť a nechať zabehnúť terárium ešte pred kúpou chameleóna!

Pre začiatočníkov je určite vhodnejšie zaobstarať si samčeka. Samice majú často pri nevhodných podmienkach problémy so zadržanou znáškou vajíčok a môžu uhynúť. Dochádza k tomu napr. pri zlých svetelných podmienkach, nedostatočnej vlhkosti alebo hĺbky substrátu. Pri samčekoch Vám toto nehrozí. Samce sú väčšie, farebnejšie a dokážu narásť až do dĺžky 50cm. Nikdy nechováme viac ako jedného samca v rovnakom teráriu, nakoľko by sa mohli zvádzať boje o teritórium. Nie je vhodné ani chovať samca a samičku, nakoľko by ju mohol samec sexuálne vyčerpať. Pokiaľ chcete chovať viac chameleónov, tak na jedného samca pripadajú minimálne 3 samice. Je potrebné ale vtedy prispôsobiť aj rozmery terária a zabezpečiť samiciam vhodné podmienky!

Chameleón potrebuje okrem výhrevnej žiarovky aj UVB zdroj svetla kvôli syntéze vitamínu D3. Bez tohoto zdroju svetla by došlo ku krivici a následne úhynu jedinca. Preto treba chameleónovi vápnik aj dodávať napr. poprášením potravy špeciálnou zmesou. Netreba sa toho báť, nadbytok kalcia dokáže bez problémov vylúčiť z tela von. Na noc im ale zdroje svetla treba vypínať. Väčšina chovateľov sa riadi svetelnými podmienkami vonku t.j. v lete svieti 12-14hod. a v zime 10hod. Teplota v teráriu by mala byť v strede cca 26-27°C, pod žiarovkou max 35°C. Vlhkosť môže byť izbová. Nezabúdajte ale

UVB žiarovku každý rok meniť!

Na kŕmenie sú vhodné cvrčky, sarančatá, šváby, všetko vo vhodnej veľkosti k jedincovi. Ovocie a zeleninu je možné podávať v malom množstve, ale väčšina chameleónov si to aj tak ani nevšimne. Chameleón rastie celý život, ale najviac prvý rok života, preto je potrebné ho vtedy kŕmiť denne. Po roku kŕmime každý druhý až tretí deň. Na kŕmenie môžeme použiť krmítko (nepriehľadnú krabičku) umiestnené v konároch a s otvorom, aby sa k nemu chameleón poľahky dostal. Takisto ho môžeme kŕmiť pomocou pinzety, prípadne mu môžeme nechať potravu voľne v teráriu. Miska s vodou v teráriu nie je potrebná, stačí pravidelné rosenie.

Chameleóni nemajú radi dotyk, preto s nimi manipulujeme minimálne (hlavne bezprostredne po ich kúpe), pretože dosť trpia na stres. Najväčší prejav dôvery tohto plaza je, keď Vám sám vylezie na ruku.

Chameleóna je možné vypúštať aj mimo terária, ale len v dobre zabezpečenej miestnosti, lebo sa vedia celkom rýchlo pohybovať a znenazdajky ujsť.

Samec sa môže dožiť až 5 rokov, samice zvyčajne 2-3 roky. Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu a chov tohto výnimočného plaza, dobre si premyslite, či mu viete zabezpečiť vhodné podmienky na chov a kupujte jedince najmä z overených chovov.