Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Chcete si vziať svojho zvieracieho miláčika na dovolenku?

Chcete si vziať svojho zvieracieho miláčika na dovolenku?

Pri každej ceste s Vašim miláčikom do zahraničia, či už sa jedná o cestu do alebo mimo Európskej Únie bude Vaše zvieratko potrebovať platný cestovný pas a očkovanie proti besnote.

K týmto všeobecne platným podmienkam si potom jednotlivé štáty môžu pridať ďalšie podmienky, ktoré pri ceste do danej krajiny nesmiete zabudnúť splniť. Všetko je podrobne vysvetlené v tomto článku.

Čo to vlastne znamená?

Za spoločenské zviera považuje EU psy, mačky a fretky. Pod pojmom neobchodného presunu sa ukrývajú cesty so zvieratkami, keď sa na nich nezarábajú peniaze, teda obvykle ide o dovolenky či výlety. Jedná sa však o cestovanie maximálne s piatimi zvieratkami na jedného majiteľa, takže ak sa radíte medzi veľkých milovníkov zvierat, dajte si na to pozor.

Pas spoločenských zvierat

Nech už s Vaším miláčikom cestujete kamkoľvek, bude Vaše zvieratko potrebovať svoj vlastný platný cestovný pas. Pas vydáva veterinárny lekár, ktorý je poverený na výdavanie tohto tzv. pasu spoločenských zvierat. V našej veterinárnej ambulancii PrimaVet je vydanie pasu samozrejmosťou na počkanie. S vydaním sa viaže identifikácia zvieratka, čo znamená aplikáciu podkožného čipu. Čip sa zpravidla aplikuje na ľavú stranu krku a zákrok je veľmi podobný bežnému očkovaniu.

Vakcinácia proti besnote

Ďalšou podmienkou je platná vakcinácia zvieratka proti besnote. Tá by mala byť vykonaná až po vydaní pasu a teda aj aplikácií čipu. To je dôležité, pretože údaje o vakcinácií proti besnote sú uvedené jednak priamo v cestovnom pase, ale tiež v centrálnom registri spoločenských zvierat. Tento register slúži k tomu, že poverené osoby môžu podľa čísla čipu dohľadať práve údaje o vakcinácií proti besnote, ale napríklad aj údaje o majiteľovi v prípade, že sa zvieratko stratí. Či Váš veterinárny lekár splnil svoju povinnosť a zapísal údaje o Vašom zvieratku do centrálneho registra si môžete skontrolovať podľa čísla pasu na internetových stránkach Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

S mláďatami psov, mačiek a fretiek do 12 týždňov veku je možné cestovať len z a do určitých štátov, vždy však musia byť čipované, sprevádzané pasom a v sprievode matky, ktorá spľňa všetky vyššie uvedené podmienky. Dôvodom k tomu je, že proti besnote sa vakcinujú zvieratká až od 3 mesiacov veku. U mláďat, ktoré sú očkované proti besnote po prvý raz určitú dobu trvá, než imunitný systém zvieratka zareaguje a vytvorí dostatočné množstvo protilátok. Prvá vakcinácia je preto považovaná za platnú až po uplynutí troch týždňov od jej aplikácie.

V prípade, že sa v danej sezóne chystáte so zvieratkom cestovať, myslite na to, že vakcinácia proti besnote by mala byť vykonaná až po vydaní pasu. Údaje o očkovaniach proti besnote, ktoré boli vykonané pred vydaním pasu, nie sú uznávané. Preto je prvé očkovanie proti besnote, ktoré je zapísané v pase zvieratka, je považované za platné až na 21. deň. Toto je veľmi dôležité si uvedomiť, lebo v praxi to znamená, že pas by ste si mali vybaviť spolu s očkovaním proti besnote asi mesiac pred plánovanou dovolenkou.

Ďalšie požiadavky jednotlivých štátov EU

Jednotlivé štáty si môžu stanoviť ďalšie podmienky pre vstup zvierat na ich územie. Obvykle to býva odčervenie zvieratka alebo jeho ošetrenie proti kliešťom, niekedy je potrebné stanovenie titru protilátok proti besnote. 1 – 5 dní pred vstupom do Veľkej Británie, Írska, Malty a Fínska musia byť psíci odčervení. Potvrdenie o odčervení Vám do pasu zapíše veterinárny lekár.

Tieto požiadavky sa však neustále menia. Preto sa určite pred vycestovaním informujte o presných požiadavkach krajiny, do ktorej cestujete. Rovnako pri cestách mimo EU sú podmienky krajín veľmi rozličné, preto sa tomu začnite venovať s dostatočným časovým predstihom.

V našej veterinárnej ambulancií PrimaVet sa Vám budeme snažiť pomôcť a budeme Vám držať palce, aby ste na cesty vyrazili aj s Vašimi zvieratkami ale hlavne v kľude.

Zdroj