Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Babezióza u psov

Babezióza u psov

Babézia alebo babezióza psov je parazitárne ochorenie vyvolané krvným parazitom z rodu Babesia, ktorý je prenášaný kliešťami. Pre svoju závažnosť si vyžaduje veľkú pozornosť majiteľov psov. 

Babésie napádajú červené krvinky (erytrocyty), následne sa v nich začnú  hromadne množiť až spôsobia ich prasknutie. Tento proces sa zvyčajne po 2-3 týždňoch prejaví na zvierati aj s klinickými príznakmi akými sú horúčka, apatia, ospalosť, nechuť do jedla a pitia, hematúria, anémia, či neochota k pohybu. Typickým príznakom môže byť aj tmavý moč, ktorého zafarbenie je spôsobené práve rozpadom červených krviniek. S babéziou môžu byť spájané aj iné klinické príznaky - zrýchlené, sťažené dýchanie, zrýchlený pulz, poruchy srdcovej činnosti, poruchy trávenia, hepatitída, zápal svalov, poškodenie obličiek, či poruchy centrálneho nervového systému.

Babézia patrí k veľmi závažným ochoreniam, vyžaduje si rýchly začiatok liečby, pretože môže v neskorých prípadoch nastať dokonca až úhyn zvieraťa. Preto je potrebné nezanedbávať prevenciu. V dnešnej dobe je na trhu široký výber antiparazitárnych prípravkov, či už vo forme obojkov, tabliet alebo pipiet. Prípadne je vhodné sa poradiť so svojím veterinárnym lekárom, ktorý Vám bude vedieť najlepšie poradiť, čo je pre Vášho domáceho miláčika najlepšia voľba prevencie.