Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421903655644

Ako správne chrániť domáceho miláčika v chladnom období?

Ako správne chrániť domáceho miláčika v chladnom období?

Zima je obdobím, v ktorom je nutné dbať na zvýšenú starostlivosť o našich štvornohých miláčikov. Pozor, hlavne nárazové obdobie ochladenia môže znamenať pre zvieratká problém.

Niektoré plemená majú hustú srsť, ktorá ich dokáže udržať v prirodzenom teple aj pri veľmi nízkej teplote, avšak psíky s tenkou srsťou potrebujú dôkladnejšiu starostlivosť, nakoľko sú náchylnejšie na chlad. Ako ich teda v týchto prichádzajúcich chladných dňoch správne ochrániť a uľahčiť im život?

Pripravte psíkovi teplé prostredie

Pes, ktorý je zvyknutý byť celoročne vonku v záhrade, by mal byť dostatočne otužilý, aby prekonal zimné obdobie. Určite by mal mať k dispozícii psiu búdu alebo koterec. Búda by mala mať také rozmery, aby sa v nej mohol pes pohodlne stočiť do kĺbka. Mala by byť dobre izolovaná, aby do nej nefúkalo a nezatekalo. Najlepšie je vysypať búdu drevitou vlnou, ktorá nenasáva vlhkosť a je málo prašná. Deka alebo matrac nie sú vhodné, lebo môžu navlhnúť. Existuje aj tzv. vyhrievanie pre psov, ktoré je možné položiť priamo do búdy. Poprípade môžete dať cez vchod nejakú vhodnú látku. V prípade ozaj extrémnych mrazov prichýľte psíka aspoň počas noci k Vám domov, alebo aspoň do garáže. Niektoré plemená nemôžu byť počas silných mrazov vonku vôbec, napr. ratlík, boxer, či doberman.

Prechádzky počas zimy

Na prechádzku so psíkom sa odporúča ísť hlavne vtedy, keď sa ukáže slnko. Najideálnejšie pred obedom, alebo popoludní, keď už sú teploty o niečo vyššie. Vyhýbať by ste sa mali hlavne prechádzkam v skorých ranných a neskorých večerných hodinách. Možno patríte k majiteľom, ktorí chovajú väčšinu času psíka v byte alebo v dome. Takéto zvieratko nie je pochopiteľne prispôsobené na tuhé zimy a aj krátka prechádzka môže doma chovanému psíkovi spôsobiť zdravotné problémy. Samozrejme, treba brať do úvahy aj akého psíka chováte a s akým typom srsti. Huňatý stredný špic lepšie znáša chladné počasie, ako malý krátkosrstý jazvečík. Všeobecne sa krátkosrstému psovi chovanému doma pri nízkych teplotách odporúča obliecť nepremokavý psí kabátik. Keď je pes chovaný pri izbovej teplote a vonku sú teploty hlboko pod nulou, nemal by byť vystavený takým teplotným extrémom a preto je tiež na mieste psí kabátik. Pozor aj na to, ako dlho trávite čas vonku. V zime je dobré obmedziť dĺžku pobytu, pretože aj keď je psík dobre oblečený, uši, labky a chvost sú predsa o niečo viac náchylnejšie na podchladenie a omrzliny.

Dbajte na starostlivosť o pokožku a srsť

Aj počas zimy potrebuje mať psík upravenú a čistú srsť. Suché a chladné počasie nemusí na pokožku domáceho miláčika vplývať dobre. Pozor hlavne na neosrstené časti psieho tela, ktoré môže toto počasie poškodiť. Chrániť sa mu pomôžete napríklad doplnkom stravy na peknú a zdravú srsť, či prírodným zvlhčovačom, ktorým je kokosový olej. Dokáže udržať pokožku zdravú a dokonca je prospešný na popraskané labky, ušká, chvost zvieratka. Psíka v zimných mesiacoch kúpte určite len vo vnútri a nezabudnite sa uistiť, že je dôkladne suchý, kým ho pustíte von. Na zimu psa nestrihajte, počkajte až na teplejšie mesiace (napr. na jar). Srsť vášho miláčika ho počas zimy zahreje a bude mu teplejšie. Zabúdať by ste však nemali ani na pravidelné prečesávanie, čím srsť zbavíte odumretých starých chlpov a prekrvíte pokožku. Ak má pes príliš osrstené medziprstové priestory, je vhodné ich vystrihať, aby sa tam nehromadil sneh a ľad.

V mrazoch dostávajú zabrať aj labky

Počas prechádzok treba dávať pozor na nasolené cesty a chodníky. Psíkovi vždy po vychádzke opláchnite nohy vlažnou vodou, dôkladne vysušte a natrite krémom (vazelína, indulona, balzam na labky). Všímajte si, či sa zvieratku nevytvárajú trhliny na labkách, ktoré môžu vzniknúť kvôli snehu, ľadu alebo dokonca posypovej soli. Posypová soľ vysušuje a poškodzuje citlivé vankúšiky, preto je dobré ošetrovať vankúšiky vášho psa vhodnými krémami. Treba tiež pamätať, že posypová soľ nie je kuchynská soľ. Nielenže poškodzuje vankúšiky, ale olizovanie posypovej soli z labiek môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Ide o zmes NaCl a solí ťažkých kovov a jej nadmerné požitie by mohlo viesť k následnej otrave. Niektorí majitelia obúvajú psíkovi topánočky kúpené v chovprodukte, no nie každý pes to znesie.

Pozor na dehydratáciu!

Dehydratácia nemusí byť problémom len počas leta. Ak psík trávi čas vonku nezabúdajte, aby mal prístup k miske s čerstvou vodou aj počas zimy. Sneh nie je adekvátna náhrada sladkej vody, na to si pamätajte. Preto dohliadnite na stály prísun pitnej vody, a to niekoľko krát denne. V súčasnosti sa dajú v obchode s chovateľskými potrebami kúpiť aj výhrevné misky, ktoré zabezpečia, že teplota vody neklesne pod 3°C. Psa chovaného celoročne vonku sa odporúča kŕmiť krmivom s vyššou energetickou hodnotou predstavujúcou zdroj energie pre samotného psíka.

Zodpovednosť a pozornosť venovaná psíkom v zimnom období prinesie radosť nielen Vám ale i vášmu štvornohému spoločníkovi.